Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ekot ska inte bedriva åsiktsjournalistik

Att byta ut relevant nyhetsrapportering mot tesdriven åsiktsjournalistik, det kommer Ekot aldrig att göra, skriver Olle Zachrison i en replik till Axel Andén.

Publicerad: 18 oktober 2018, 06:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Olle Zachrison, Ekochef


Ämnen i artikeln:

Ekot

Att Axel Andén själv anser att miljöfrågan är en av de viktigaste att rapportera kring är uppenbart. Fem av hans senaste tio krönikor handlar om klimatfrågan. Att han själv vill att frågan om privatpersoners flygande bör drivas i en viss riktning blir tydligt när man läser hans avslutande kommentar i kritiken mot Ekot: ”Det vore kanske något för svensk public service att ta efter. Till dess borde alla läsa Cecilia Hagens senaste krönika, en journalist som vågar säga sanningen om flygresorna.” Krönikan handlar om att alla borde flyga mindre.

Men som nyhetsredaktion inom public service ska vi sakligt presentera fakta och ge en allsidig bevakning av aktuella frågor. Det är inte vårt uppdrag att bedriva åsiktsjournalistik. Att det nu startats en ny flyglinje som når längre än någon annan anser vi är en nyhet. Trots att inslaget var kort rymde det flera problematiserande aspekter, det var inte alls något passivt ”spinn för företaget” för att låna Andéns uttryck.

Vi nämnde de möjliga hälsorisker som finns med så långa direktflygresor och hela inslagets andra halva handlade om flygets miljöpåverkan. En professor från Linköpings Universitet säger att det – i motsats till vad många tror – faktiskt kan vara bättre för miljön med en mellanlandning vid så långa flygresor.

Det finns såklart ännu fler tänkbara, relevanta vinklar men som alla förstår måste vi välja bort innehåll när vi gör ett kortare radioinslag. Den heta frågan om hur mycket svenskarna flyger har vi speglat i andra inslag, reportage och debatter. Vi tycker sammantaget att det var ett bra inslag, till skillnad från Axel Andén, även om vi självklart välkomnar att han och andra debattörer tycker till om vår journalistik.

Den större diskussionen om hur svenska medier bevakar klimatfrågan välkomnar vi också. Här finns ett livligt och vitalt samtal inom Sveriges Radio och på Ekot. Inför valet var det ett medvetet och självklart val att ta upp klimatrelaterade frågor i varje partiledarutfrågning i P1. På Ekot har vi en kunnig miljö- och klimatreporter i Annika Digréus, våra korrespondenter rapporterar återkommande om frågorna och vi har ett tätt samarbete med Vetenskapsradion och dess internationella klimatprogram Klotet. Vi kan alldeles säkert bli ännu bredare och djupare inom detta fält, men att byta ut relevant nyhetsrapportering mot tesdriven åsiktsjournalistik, det kommer Ekot aldrig att göra.

Olle Zachrison

Chef och ansvarig utgivare för Ekot

mvredaktion

Tidigare inlägg i diskussionen

Ekots klimatbevakning upp i det blå

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Ekot

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev