Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ekot firar 80 år

Publicerad: 3 oktober 2017, 11:08

Olle Zachrison. Ekochef, Sveriges Radio Ekot. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

I veckan är det 80 år sedan Dagens Eko gjorde sin första sändning. Ekots chef Olle Zachrison berättar om hur medielandskapet förändrats medan de publicistiska utmaningarna till stor del är de samma.


Ämnen i artikeln:

BokmässanHanna StjärneFredric KarénEkot

Ekots allra första sändning gick ut i etern klockan 19.15 den 1 oktober 1937. Då hade Radiotjänst en längre tid försökt starta ett nyhetsprogram utan framgång eftersom TT:s nyhetsmonopol satt käppar i hjulet för försöken. Men 1937 fick radions Carl-Åke Wadsten klartecken och drog då igång Dagens Eko.

På den tiden var Dagens Eko ett fördjupande program på kvällen. I dag, 80 år senare, är Ekot Sveriges Radios nationella nyhetsredaktion som ansvarar för den dagliga nyhetsrapporteringen. I dag sänder nyhetsredaktionen, som består av omkring 220 fasta medarbetare, dygnet runt.

Den största skillnaden sedan dess är att det då ”bara” var journalistik i radion och sändning någon gång per dygn. Nattsändningarna kom inte igång förrän efter mordet på Olof Palme. I dag gör redaktionen på Ekot en dygnet runt-bevakning på många olika plattformar, berättar Ekots chef Olle Zachrison.

Men de publicistiska utmaningarna i dag påminner mycket om utmaningarna som fanns då.

– Utmaningen är att göra en nyhetsrapportering som folk kan lita på. Att vara oberoende, sakliga och opartiska. Och även om man jobbar på olika plattformar i dag så är nog en hel del av utgivarbesluten ganska lika. Det handlar om att bedöma fall till fall, vara påläst, ha en bra redaktionskultur och att samarbeta. Och förstås ha ett visst mod.

Ekots Katarina Boive kom till redaktionen 1993 i samband med att Ekot startade speciella sändningar för P4 på halvslaget.

– Helt plötsligt var det deadline en gång i halvtimmen vilket förstås innebar en enorm tempoökning på redaktionen. Det var en jobbig omställning för vissa – och den påminner på många sätt om de förändringar vi upplever i dag, säger Katarina Boive.

Hon rekryterades till det nya ”P4-laget” tillsammans med Göran Dahlquist, Gunilla Hansen Bering, Pär Edberg, Erika Jacobs och Hanna Stjärne – som i dag är vd för SVT. Genom åren på Ekot har Katarina Boive upplevt många stora nyhetshändelser. Hon minns särskilt ett år:

– 1994 var ett enormt intensivt nyhetsår. Estonia sjönk, fängelseupproret på Tidaholmsanstalten ägde rum, Mattias Flink sköt ihjäl folk i Falun och så inträffade våldsdådet Stureplansmorden. Det året sände vi väldigt mycket extra.

På radion var Katarina Boive också med och startade den första webbredaktionen. Under millenienatten var hon webbansvarig. Hon minns hur hon satt själv på redaktionen.

– Ja, där kan man snacka om förändring. I dag sitter ett helt gäng på webben – yrkesfolk som är professionella just när det gäller webbpublicering. Det har gjort stor skillnad och inneburit en riktig uppryckning.

I förra veckan uppmärksammades 80-årsjubileet med ett seminarium på Bokmässan. Och ytterligare ett publikt seminarium planeras i Radiohuset den 19 oktober. På plats då kommer det att finnas både interna och externa gäster, däribland SVT:s Charlotta Friborg och SvD:s Fredric Karén. Allmänheten är välkommen att delta och lyssna på plats eller i efterhand.

Dessutom har flera jubileumsinslag gjorts, i radion, på webben och i sociala medier, och ett längre reportage om Ekots historia. Och så har Radiokören gjort en version av signaturjingeln, det så kallade Eko-plinget.

Här kan du lyssna på den allra första Ekot-sändningen och läsa reportaget om Ekots historia.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev