Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ekonomisk kris: Norsk tv sparkar medarbetare

Publicerad: 28 Augusti 2008, 07:21

Etermedierna i Norge har problem och tvingas reducera bemanningen kraftigt. Den reklamfinansierade TV 2 skär bort 72 helårstjänster. Public service-kanalen, NRK, meddelar nu att man måste göra stora nedskärningar för att täcka budgetunderskottet.


I TV 2 går besparingarna främst ut över nyheter och teknik, där 24 respektive 30 tjänster ska bort. Men även sporten och marknadsavdelningen drabbas. Totalt ska 72 tjänster bort, vilket ska reducera kostnaderna med 140 miljoner kronor nästa år och lika mycket år 2010.

TV 2 kommer inte att erbjuda några avgångsvederlag till dem som slutar; ledningen ska försöka undvika att säga upp fast anställd personal. I första hand skär man bort vikarier och frilansare. TV 2 har totalt 1 076 helårstjänster.

NRK, som är Norges public service-bolag, meddelar i dag att man måste spara kraftigt för att få ordning på årets budget, som redan går mot underskott. I fjol hade NRK ett underskott på 159 miljoner kronor. NRK-ledningen har ännu inte aviserat hur besparingarna slår. I NRK finns det 700 journalister anställda.

Vad är då orsaken till att etermedierna har fått problem i Norge?

– För TV 2:s del handlar det om minskade annonsintäkter som följd av digitaliseringen av marknätet, säger förste amanuens, Gunn Enli, vid Institutionen för Media och kommunikation på Oslo Universitet, till Medievärlden.

– Tidigare hade TV 2 i praktiken ensamrätt till reklamfinansierade sändningar över hela Norge. Efter digitaliseringen kom det in nya konkurrenter, nämligen TV 3 och TVNorge, som nu också kan sända över hela landet. Det har lett till att TV 2 tvingats minska sina annonspriser, vilket lett till lägre intäkter.

Men Gun Enli tror inte att detta är hela förklaringen till att TV 2 nu går ut med budskapet om nedskärning av personal.

– Nej, jag tror att TV 2 överdriver situationen och att de inte har det så besvärligt som de ger intryck av. De vill förhandla sig till bättre sändningsvillkor och försöker därför pressa myndigheterna med påståenden om stort elände.

När det gäller NRK är situationen annorlunda.

– Under senare tid har licensen till NRK inte ökat. Samtidigt har NRK:s utgifter för att skaffa ny teknik och för att skapa nya plattformar på det digitala området stigit kraftigt. NRK har ju ambitionen att vara med överallt, man vill behålla sin starka position både när det gäller tv och radio. Det visar sig nu att dessa satsningar kostar mer än vad budgeten tillåter, säger Gun Enli.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.