Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ekeroth får delvis rätt mot SVT

Publicerad: 23 januari 2018, 11:57

TV-hus-entrén på SVT. Foto: Anders Strömquist/SVT

SVT ska betala ersättning till SD-politikern Kent Ekeroth för att olovligen ha publicerat den så kallade järnrörsfilmen. Det fastslår Patent- och marknadsdomstolen i en dom.


Ämnen i artikeln:

SVTSverigedemokraternaKent Ekeroth

Den aktuella filmen spelade Kent Ekeroth (SD) in med sin mobil en junikväll 2010. När inspelningen, där tre högt uppsatta SD-män uttalar sig rasistiskt och beväpnar sig med järnrör, ett par år senare fick offentlig spridning utlöstes den så kallade järnrörsskandalen. I samband med medierapporteringen publicerades såväl stillbilder som rörligt material ur filmen utan Kent Ekeroths tillåtelse.

Med anledning av det har Kent Ekeroth drivit processer mot flera medier – och fått rätt. Men i processen mot SVT har turerna varit många. Ekeroth har krävt SVT på 164 566 kronor i ersättning, vilket han inte fick eftersom tingsrätten avvisade hans begäran om fastställelsetalan. I stället tvingades han betala 80 000 kronor till SVT för att täcka en del av bolagets rättegångskostnader. Beslutet överklagades dock till Patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea Hovrätt som upphävde tingsrättens beslut och återförvisade målet till Patent- och marknadsdomstolen.

Så i dag kom Patent- och marknadsdomstolens dom. I den slås fast att SVT använde en stor del av materialet olovligen, men också att filmen inte skyddas av upphovsrätt. Domstolen anser inte heller att Kent Ekeroth lidit någon ytterligare skada, varför hans talan i den delen avslås.

Båda parter får betala sina egna rättegångskostnader.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.