Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

EK:s fackklubb: Inget förslag att ta ställning till

Så länge det inte presenterats ett skarpt förslag till ny redaktionell organisation, finns det inget för journalistklubbarna att förhålla sig till, skriver fackklubbarna i ett genmäle till EK-koncernens huvudredaktör Peo Wärring.

Publicerad: 22 September 2015, 11:04

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Den intervju med EK-koncernens huvudredaktör Peo Wärring som publicerades på Medievärldens sajt under måndagseftermiddagen, där han pratar om planen att skapa en redaktion av koncernens tre nu varande tidningsredaktioner, orsakade både förvåning och upprördhet hos medlemmarna i koncernens journalistklubbar.

Det är mycket märkligt att Peo Wärring väljer att i en intervju i branschmedia ge ett besked om att den framtida gemensamma redaktionen i det nya tidningsföretaget Sörmlands Media AB ska ha ett 20-tal tjänster som enbart ska arbeta med sociala medier. Ett besked som inte kommunicerats internt och som klart föregriper referensgruppens arbete, det förslag till ny redaktionell organisation som koncernens journalister väntar på samt de MBL-förhandlingar som ska följa när ett organisationsförslag är presenterat.

Det orsakade även stor förvåning och irritation hos journalistklubbarna att PeO Wärring i intervjun onyanserat förklarade att det finns en stor entusiasm hos koncernens redaktionella personal inför förändringen att arbeta som en gemensam redaktion.

Journalisterna på Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren inser att vi står inför omvälvande förändringar. Journalisternas krismedvetenhet är hög och vi inser att organisationen måste anpassas till nya förutsättningar.  Men den eventuella samsyn och entusiasm som journalistklubbarna inom EK-koncernen skulle kunna ha och känna förbehåller vi oss rätten att själva kommunicera. Såväl internt som externt.

Vår uppfattning är att den beskrivna entusiasmen i nuläget är starkt begränsad, hos många obefintlig.  Den planerade nya redaktionella organisationen i EK-koncernen har orsakat oro och osäkerhet inför framtiden hos många av de redaktionella medarbetarna.

Journalistklubbarna i koncernen anser att det är mycket anmärkningsvärt att Peo Wärring i intervjun säger att det finns en samsyn mellan honom och klubbarna om planerna på en ny redaktionell organisation. Det är klubbarnas bestämda uppfattning att så länge det inte presenterats ett skarpt förslag till ny redaktionell organisation, och det förslaget MBL-förhandlats, finns det inget för journalistklubbarna att förhålla sig till och därmed kan det i nuläget inte heller finnas någon samsyn kring en ny organisation.

Peter Larsson, ordförande i journalistklubben på Eskilstuna-Kuriren

Sven Rydén, ordförande i journalistklubben på Södermanlands Nyheter

Carina Ekdahl, sammankallande i journalistklubben på Katrineholms-Kuriren

Peo Wärring svarar direkt:

Vi har säkert både lika och olika bilder av en sådan här stor process. Jag har dock ingen anledning än att försöka göra något riktigt bra av detta och flytta fram den publicistiska positionen ytterligare. Sedan får vi väl läsa igenom MBL-protokollen tillsammans och se om vi missförstått varandra på någon punkt.

Peo Wärring

EK-koncernen slår ihop redaktionerna
Sven Rydén, Peter Larsson, Carina Ekdahl

Axel Andén

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.