Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

EK-koncernen köper en välskött granne

Publicerad: 20 April 2007, 11:56

EK-koncernen med Södermanlands Nyheter blir en regional dominant i södra Mälardalen, med stora möjligheter att samordna administration, marknadsinsatser, annonser och journalistik - och utvecklingsinsatser för att möta konkurrensen på en snabbt förändrad mediemarknad.


– 300 miljoner är väldigt mycket pengar, sa EK-koncernens chef Hans Rinkeborn när storaffärerna presenterades.

– Men Södermanlands Nyheter är ett välskött företag. Det här är en önskeaffär. Vi har en lång historia av samhörighet och respekt för varandra. Företagen samarbetar redan, till exempel med gemensamt annonspaket.

Enligt Hans Rinkeborn finns det inga planer på nerdragningar.

– Södermanlands Nyheter är mycket duktiga. Vi ska lära av varandra.

EK-koncernen har bra likviditet och bra soliditet, över 70 procent. Köpet på 380 miljoner (80 miljoner finns i SNs kassa) finansieras med egna medel, med lån och med den betalning EK får för sin andel, 10 procent, i Hallands-Posten. Hur stor den är vill Hans Rinkeborn inte säga.   En nyckel till affärerna är behovet av systematisk och kraftfull affärsutveckling, för att möta allt tuffare konkurrens också på de lokala marknaderna. TV4 och Expressens satsningar lokalt runt om i landet nämndes.

– Vi står inför gigantiska omställningar, sa Hans Rinkeborn.  – Var för sig är vi för små. Samordnade är vi bättre skickade för utvecklingsinsatser.  Det är också förklaringen till att EK-koncernen går in i samarbetet i Mktmedia. Hur det kommer att ske, om det blir genom ett samarbetsavtal eller genom att EK-koncernen blir ägare är inte klart. (Läs mer i artikel härintill).

EK-tryck med sin press för berlinerformat är en udda fågel. Det finns inga planer att låta det ingå i affärerna kring Liberala Tidningar.

– Men den dagen vi ska investera i nytt tryckeri ska vi tänka oss för en, två och tre gånger, sa Hans Rinkeborn.  EK-koncernen blir minoritetsägare i Liberala Tidningar, som i praktiken kommer att styras av Stampen. Varför har man inte sålt sin del av Nerikes Allehanda istället? – Mälardalen är vårt område. Det är bra med en stark ägare, och vi vill fortsatt bidra.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.