Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Egyptiske bloggaren Wael Abbas arresterad

Publicerad: 23 maj 2018, 11:08

Den egyptiske bloggaren och journalisten Wael Abbas fördes bort från sitt hem av tungt beväpnad polis i gryningen. Säkerhetstjänsten har nu bekräftat att den ligger bakom bortförandet.


Wael Abbas hus stormades av tungt beväpnad polis som förde ut honom i ögonbindel i de kläder han sovit i, enligt den egyptiska människorättsorganisationen Arab Network for Human Rights Information. Han skrev själv på sin Facebooksida klockan 4.20 ”I am beeing arrested”. Sedan dess har inget hörts från honom och organisationens advokater har inte fått träffa honom. Säkerhetstjänsten har bekräftat för Al Jazeera att den ligger bakom bortförandet.

Wael Abbas är den fjärde bloggaren/journalisten som arresterats i Egypten sedan april, senast var det bloggaren Shadi Abu Zeid som arresterades efter att han laddat upp en satirvideo på Youtube. När han arresterades i början av maj skrev Reportrar utan gränser i ett uttalande att den egyptiska regimen inte ska ”blanda ihop respektlöshet med terrorism”.

”Genom att tygla de traditionella medierna och blockera tillgången till oberoende onlinemedier har de egyptiska myndigheterna tvingat landet till nästan total tystnad”, skrev Reportrar utan gränser i uttalandet, som också nämnde Wael Abbas som en av de bloggare som är under attack. Bland annat blev Wael Abbas Twitterkonto avstängt 2017.

Wael Abbas har genom sin blogg Misr Digital blivit en av de viktigaste regimkritiska rösterna i Egypten. Han tillhör ingen politisk eller religiös rörelse utan rapporterar obektivt om övergrepp från myndigheterna som polisbrutalitet, tortyr och trakasserier. Han har gripits flera gånger tidigare och även dömts till fängelsestraff men sedan friats. Medievärlden porträtterade Wael Abbas i en artikel 2011 som kan läsas här.

På sociala medier har taggarna ”#where_is_Wael_Abbas och #Free WaleAbbas startats under dagen.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.