Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Egyptiska journalister revolterar

Publicerad: 9 Februari 2011, 12:55

Egyptiska journalister ska börja svartlista regimtrogna kollegor och på statsägda tidningsdraken Al-Ahram kräver de anställda att chefredaktören avgår.


I måndags skrev över 500 egyptiska journalister under ett uttalande som förkastar de statligt ägda mediernas bevakning av de senaste veckornas demonstrationer. De skriver bland annat att de ska upprätta en svart lista med de journalister som övergett sin professionella etik för att stödja regimen.

”Vi tar avstår från den bevakning i print, radio och tv som förfalskar sanningen, ljuger och skadar bilden av de människor som söker frihet och framsteg för detta land”, stod det bland annat, enligt den egyptiska dagstidningen Al Masry Al Youm.

Journalister på statsägda Al-Ahram inledde igår en strejk i protest mot korruption och låga löner. De anser att tidningens ledning urholkat den journalistiska professionaliteten och systematiskt gynnat de journalister som varit mest lojala, skriver Al Masry Al Youm.

De kräver därför att tidningens ordförande Abdel-Moneim Saeed och dess chefredaktör Ossama Saraya avgår. Istället vill de att någon respekterad publicist, som Ibrahim Eissa, Adel Hammouda eller Wael el-Abrash tar över tidningen.

Förra veckan lämnade en av den egyptiska televisionens mest välkända programledare sitt jobb. När hon parkerat sin bil, på väg till jobbet, fick hon syn på de protesterande folkmassorna, och bestämde sig för att vända om. Hon skickade ett sms till sin chef: ”Förlåt mig, jag kommer inte tillbaka. Jag är med folket, inte regimen”. Sedan dess har hon deltagit i protesterna.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.