Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Egyptiska bloggare attackerar västmedier

Publicerad: 7 Juli 2009, 04:47

En gravid egyptisk kvinna höggs till döds i en domstol i Tyskland. Nu attackerar egyptiska bloggare väst och västmedier för islamofobi och olika måttstockar.


De egyptiska bloggarna har länge tagit strid mot de korrupta och regimvänliga medierna i Egypten. Nu riktar de sitt missnöje mot de europeiska medierna.

Marwa el-Sherbini, en 32-årig egyptisk kvinna höggs ihjäl framför sin 3-årige son i en domstol i Dresden i Tyskland förra veckan. Rättegången handlade om en tidigare incident när gärningsmannen hade kallat henne islamist, terrorist och slyna. Minuterna innan hon skulle vittna drog han fram en kniv och högg henne 18 gånger. Hon dog på golvet i domstolen. Hennes man som försökte ingripa blev också knivhuggen och dessutom skjuten av en säkerhetsvakt som trodde att det var han som attackerade kvinnan. Läget för honom är nu kritiskt.

Det som upprör den egyptiska bloggosfären är dels att officilela tyska källor hävdar att det är en isolerad incident som inte har något med förföljelsen av muslimer att göra.  Dels att händelsen knappt rapporterats i internationella, eller ens i tyska medier, skriver Menassat.

Den första nyhetskällan som rapporterade var, enligt egen utsago, den egyptiska bloggen Bikya Masr som skrev två dagar efter händelsen.

”Allt prat om etik och jämlikhet i västerländska medier är som bortblåst .. Misslyckandet att rapportera om dödandet sätter ljuset på den avgrund som existerar i mainstreammedia i Europa och Nordamerika. De är i ett fruktansvärt skick om Bikya Masr var den första engelska källan till den här händelsen, skriver bloggen.

Andra egyptiska bloggar jämför med hur det skulle rapporteras om det var en västerländsk kvinna som dödats av islamister i en domstol, eller om Marwa el-Sherbini tillhört en annan minoritet än den muslimska.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.