Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Efter TV4-köpet: Staten ska utreda försäljning av Telia

Publicerad: 28 Mars 2019, 09:38

Telias lokaler i Arenastaden i Solna.

Näringsutskottet har bestämt att regeringen ska utreda hur en försäljning av statens innehav i Telia ska gå till.


Ämnen i artikeln:

BonnierTV4Bonnier BroadcastingTelia

Statens ägande i Telia bör avvecklas på sikt. Det slår näringsutskottet fast. SD och Alliansen har gjort gemensam sak och nu kommer regeringen behöva, mot sin vilja, utreda hur en försäljning av det gamla Televerket ska gå till.

”Statens huvudsakliga uppgift är inte att äga och driva bolag”, skriver utskottet i sitt förslag till beslut. Förslaget ska klubbas av riksdagen vid en omröstning den 3 april i år. Men röstningen i näringsutskottet visar att en majoritet stödjer förslaget om en utredning.

Frågan om en försäljning blev aktuell efter att Telia och Bonnier kommit överens om att det, till viss del, statligt ägda telekombolaget ska köpa Bonnier Broadcasting, där bland annat TV4 ingår.

”Utskottet menar även att ägandet i Telia kan medföra att staten får ett oönskat inflytande på mediemarknaden”, skriver näringsutskottet i sitt beslut.

Tidigare har Di berättat att SD svängt i frågan om det statliga innehavet i Telia som en följd av köpet av TV4. Därför finna nu en majoritet för en försäljning i riksdagen. Försvarsmakten har dock kritiserat planerna. De menar att Telia äger viktig infrastruktur. En försäljning skulle därför hota den svenska försvarsförmångan.

Därför vill näringsutskottet att den aspekten utreds.

”Översynen ska också omfatta en noggrann analys av vilka åtgärder som behöver vidtas för att skydda samhällsviktig infrastruktur som ägs och förvaltas av Telia, till exempel system för totalförsvaret”.

Staten äger i dagsläget 37 procent av aktierna i Telia. Vid en försäljning skulle aktierna vara värda 70 miljarder, skriver Di.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.