Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Efter segern – hatarna hörde av sig direkt

Publicerad: 13 april 2018, 06:47

I går blev Sörmlands Media Årets Dagstidning och Eskilstuna-Kuriren Årets Redaktion. Foto: Marie Bremberg

I går prisades Sörmlands Media och Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning flerfaldigt. Men firandet hade knappt hunnit börja innan ytterligare hot mot EK:s redaktion ramlade in, berättar tidningens chefredaktör för Medievärlden.


Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-Kuriren

I går kväll fick Sörmlands Media och Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning ta emot den prestigefyllda utmärkelsen Årets Dagstidning Helhetspriset och Årets Redaktion under TU:s mediegala Årets Dagstidning på Berns Salonger i Stockholm.

– Det känns fantastiskt roligt och nästan lite overkligt. Jag är så himla stolt över hela redaktionen. Och att vi också vinner Helhetspriset. Det hade jag aldrig vågat hoppas på, säger Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning till Medievärlden.

Ett stort gäng från redaktionen var på plats och firade utmärkelsen med champagne, berättar hon.

– Vilken kväll det var! Att bli Årets Redaktion är verkligen stort för personalen, därför var det roligt att få fira med dem. Det är ju medarbetarna som gjort jobbet. Alla hot som riktats mot oss tär, och då är det förstås skönt att få det här uppmärksammandet.

Medievärlden har tidigare rapporterat om att Eskilstuna-Kuriren drabbats av systematiska trakasserier. I fjol publicerade Eskilstuna-Kuriren granskningen Trollfabriken, där det redogjordes i detalj hur hoten är organiserade.

– Jag tror att de granskningar vi gjort det senaste året har satt fingret på något som många känt – att de här hatet inte kommer från den ensamma galningen utan att ligger organisering bakom det.

Publiceringen har lett till nya prenumeranter, berättar Eva Burman:

– Absolut, det är till och med många som inte ens bor i vårt bevakningsområde som tagit en prenumeration just för att de vill stötta den journalistik vi gör. Granskningen har helt klart stärkt vårt varumärke och bidragit till en stolthet hos våra läsare.

Men den har också lett till att hoten, hatet och trakasserierna mot redaktionen och enskilda medarbetare ökat. I juryns motiveringar till gårdagens priser lyftes just mediehusets erfarenhet av hot fram. Och gårdagens firande hade knappt hunnit börja innan ytterligare hot mot Eskilstuna-Kuriren ramlade in, berättar Eva Burman.

– Att juryn uppmärksammar den press vi faktiskt lever under känns bra. Sedan är det väldigt tråkigt att vi knappt hann skriva om utmärkelsen innan nya hot mot redaktionen trillade in i mejlkorgen. Men vi vet vem avsändaren är och kommer att polisanmäla.

Här är listan över alla kvällens vinnare.

Läs också

EK:s redaktion utsatt för systematiska trakasserier

Eskilstuna-Kuriren: ”De har gett sig på fel redaktion”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Eskilstuna-Kuriren

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev