Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Efter satirinslaget – Kina kräver ursäkt av SVT

Publicerad: 24 september 2018, 04:32

I programmet visades bland annat en ”informationsfilm” för kinesiska turister upp. Foto: SVT

Kinesiska ambassaden kräver en ursäkt av SVT efter ett inslag om kinesiska turister i det satiriska programmet Svenska nyheter.


Ämnen i artikeln:

SVT

Det var under fredagens avsnitt av Svenska nyheter som ett satiriskt inslag handlade om hur kinesiska turister kan undvika kulturella krockar under Sverigebesök. Bakgrunden till ”informationsfilmen” var det nyligen uppmärksammade hotellbråket i Stockholm då tre kinesiska turister blev bortförda av polis från ett hotell.

Men den kinesiska ambassaden roades inte av satirinslaget utan kräver nu en ursäkt av SVT samt säger att man förbehåller sig rätten att ”vidta ytterligare åtgärder”. Anledningen är att ambassaden anser att SVT förolämpat Kina genom att sända ett program som man menar är rasistiskt samt uppviglar till hat mot kineser.

SVT planerar dock inte att be om ursäkt.

”Jag tror att de har missat poängen i vårt budskap. Vi vill visa på att det fortfarande känns som att det är en lägre tröskel och mindre laddat att skämta om kineser och asiater”, säger Thomas Hall, programchef på SVT Nöje, till Aftonbladet.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.