söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Efter #metoo – Så utreder SVT sexuella trakasserier

Publicerad: 3 november 2017, 07:23

Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT. Foto: SVT

HR- och kommunikationsdirektören Sabina Rasiwala förklarar i ett blogginlägg hur SVT arbetar för att hantera arbetsplatskonflikter och kränkande beteenden. "Viktigt att visa att sexuella trakasserier får konsekvenser".

Ämnen i artikeln:

SVT

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I kölvattnet av #metoo-kampanjen har medarbetare på flera svenska mediehus, bland annat på Aftonbladet och TV4, anklagats för sexuella övergrepp och kränkningar. Också medarbetare på SVT har pekats ut som förövare.

Nyligen beslutade sig en högt uppsatt chef på SVT, som var under utredning för sexuella trakasserier, att lämna företaget. Ungefär samtidigt inleddes en annan utredning som rör ytterligare en medarbetare på företaget. Och i går vittnade nio kvinnliga anställda på SVT om sina erfarenheter av kränkningar och trakasserier på sin arbetsplats, vilket Medievärlden rapporterade om.

Nu publicerar SVT:s HR- och kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala ett blogginlägg om SVT:s nolltolerans mot kränkande beteenden, mobbning, sexuella trakasserier och annan diskriminering. Och för det finns det rutiner, skriver hon. Men det krävs mer än rutiner och policys:

”En välformulerad policy som säger ‘nolltolerans’ räcker inte, det är snarare en hygienfaktor. Arbetet med att motverka sexuella trakasserier och andra kränkande beteenden börjar långt tidigare än så. Det är även viktigt att visa att sexuella trakasserier får konsekvenser, att det ytterst kan leda till avsked och polisanmälan.”

De fall där SVT misstänker sexuella trakasserier prioriteras, enligt Sabina Rasiwala. Och vid en sådan situation inleds omgående en utredning som leds av HR och den närmaste berörda chefen. I det arbetet utgår utredarna från vissa grundläggande principer, vilka Sabina Rasiwala listar:

Säkerställda fakta
Vi agerar endast utifrån säkerställda fakta, inte på spekulationer eller rykten.

Oberoende
För att medlingar och utredningar ska fungera måste personerna som hanterar frågan upplevas som opartiska av de inblandade.

Transparens
Varje ärende är unikt och bedöms individuellt. Vi delar information och redogörelser beroende på ärendets karaktär.

Sekretess
Information, dokumentation och det som händer inom utredningen hålls inom gruppen.

En annan viktig beståndsdel i utredningsarbetet är att ta del av dokumentation av bevis i form av till exempel bilder, sms och mejl. Samtidigt förs samtal med alla berörda:

”Vi lyssnar på den som vill berätta. Vi lyssnar också på den som anklagats. Därefter görs en samlad bedömning om händelserna ligger till grund för avsked eller inte. Om vi bedömer att händelserna är brottsliga överlämnar vi ärendet till polisen.”

Läs hela Sabina Rasiwalas blogginlägg här.

Läs också

Kvinnor på SVT berättar om trakasserier

BLOGG: Därför är det viktigt att mediebranschen granskas

Journalistförbundet kräver att mediebranschen agerar efter #metoo

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev