Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Efter kritiken – SVT slutar med liknande markeringar

Publicerad: 13 september 2018, 07:20

Jan Helin, Programdirektör SVT. Foto- Janne Danielsson/SVT

SVT:s programdirektör Jan Helin konstaterar att SVT genom sitt markerande mot Jimmie Åkessons (SD) uttalande i fredags blev ett slagträ i den politiska debatten. Nu är det slut med liknande avståndstaganden.


Ämnen i artikeln:

SVTJan Helin

I ett inlägg på DN kultur kommenterar i dag SVT:s programdirektör Jan Helin fredagens markering mot Jimmie Åkessons uttalande i SVT:s slutdebatt.

Under debatten sade SD:s partiledare att anledningen till att det är svårt för invandrare att få jobb är för att de ”inte är svenskar”. Efter att Annie Lööf (C) rutit till utvecklade Jimmie Åkesson sitt uttalande något: ”Då är det klart att det är svårt att få jobb, och då måste man få förutsättningar att bli just svensk, man måste få förutsättningar att passa in i Sverige.”

Efter debatten beslutade SVT:s ansvariga utgivare för partiledardebatten och valchef, Eva Landahl, att SVT skulle ta avstånd från Jimmie Åkessons uttalande som beskrevs som ”grovt generaliserande”. Markerandet gjordes mot bakgrund av demokratiparagrafen (2012:702), som återfinns i radio- och tv-lagen, vilken slår fast att etermedier ska värna principen om alla människors lika värde. Denna grundprincip innebär att medarbetare i sändning är skyldiga att ta avstånd från eller bemöta uttalanden som strider mot denna princip – om det inte tydligt görs av någon annan medverkande. Men SVT:s uttalande väckte många och starka reaktioner.

I dag kommenterar SVT:s programdirektör Jan Helin hanterandet. Han konstaterar bland annat att SVT genom sitt markerande blev ett slagträ i den politiska debatten. Nu inleds ett arbete tillsammans med SVT:s redaktionella ledningar för att konkretisera hur man fortsättningsvis ska förhålla sig till liknande situationer:

”Framåt ska vi nu arbeta för att avskaffa den typ av markeringar vi gjorde i samband med partiledardebatten. Vi bör i stället säkra vår förpliktelse inför demokratiparagrafen genom ett vaket och öppet kritiskt ifrågasättande när den här typen av uttalanden dyker upp.”

Demokratiparagrafen har fyllt och fyller fortsatt en viktig funktion, enligt Jan Helin. Men det finns oklarheter kring hur den ska tolkas i en ny tid:

”Vi behöver nu uppdatera vår förståelse och tillämpning av den så att vi förmår värna demokratiska värden utan att äventyra vår förmåga att sakligt skildra och tydliggöra den tydligast framväxande politiska kraften i vår tid.”

Läs också

Jonas Nordlings kolumn: ”Avskaffa Granskningsnämnden” (2018-09-10)

Axel Andéns kolumn: ”Public service blev valets huvudnyhet” (2018-09-10)

SVT bytte utgivare under valet (2018-09-10)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTJan Helin

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.