Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Efter kritiken – Österrikisk minister omfamnar pressfriheten

Publicerad: 26 september 2018, 05:10

Österrikes inrikesminister Herbert Kickl (FPÖ). Foto: Commons Wikimedia

Österrikes inrikesminister Herbert Kickl har mött kraftig kritik sedan hans departement uppmanat polisen att strypa informationen till medier som rapporterat kritiskt. Men på tisdagen förklarade han att en begränsning av pressfriheten inte är aktuell.


Det var i förra veckan som Österrikes inrikesministerium skickade ett mejl till polisens pressavdelningar och uppmanade dem att begränsa information till flera namngivna medier som rapporterat kritiskt om inrikesdepartementet och polisen. Hanterandet har fått kraftig kritik och lett till en diskussion om pressfriheten i landet.

Efter kritiken har sade inrikesministern Herbert Kickl, som tillhör det högerpopulistiska FPÖ, på tisdagen att varje begränsning av pressfriheten i Österrike är otänkbar.

”Ett förtroendefullt relation till medierna är viktigt för mig, särskilt med tanke på det känsliga material som vår avdelning hanterar. Eventuella begränsningar av pressfrihet är helt otänkbara”, sade Herbert Kickl i ett uttalande som AFT refererar till.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) har tagit avstånd från mejlet och kallat uppmaningen i det ”oacceptabel”.

”Att tysta eller bojkotta enskilda medier är inget som ska hända i Österrike”, säger han, rapporterar TT.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.