Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Efter kritiken: Önnevall tar inte emot rättegångshjälp från SVT

Publicerad: 12 februari 2019, 08:16

SVT-journalisten Fredrik Önnevall. Foto: Linnéa Kihlström

Fredrik Önnevall och de två andra personer som dömts för flyktingsmuggling under ett reportage tackar nu nej till SVT:s erbjudande om ekonomisk hjälp. Det eftersom de inte vill bli ett slagträ i den politiska debatten.


Ämnen i artikeln:

SVT

Fredrik Önnevall och två andra personer smugglande under en reportageresa en flyktingpojke till Sverige från Grekland. För tilltaget har de dömts av Högsta domstolen till dagsböter. SVT erbjöd sig att betala för de dömdas rättegångskostnader, då brottet begicks under inspelningen av ett program till kanalen.

Det har mötts av kritik. Bland annat av två moderata riksdagsledamöter som skriver i Expressen: ”Att SVT betalar rättegångskostnaden för sina tre medarbetare som dömts för flyktingsmuggling är uppseendeväckande. Vilken paragraf i sändningstillståndet menar SVT:s ledning sanktionerar detta?”

Nu har de tre som dömts beslutat sig för att tacka nej till SVT:s erbjudande, det skriver de på Facebook.

”Vi vet att allmänhetens åsikter om SVT:s kommande ekonomiska stöd för våra försvarskostnader går isär. Många tycker att det är självklart att SVT som arbetsgivare och ansvarig utgivare ska stå bakom oss ekonomiskt och inte bara publicistiskt. Andra tycker att det är fel att deras public serviceavgift går till rättshjälp.Vi vill inte bli ett slagträ i debatten om SVTs oberoende och värdet av public
service. Därför väljer vi att tacka nej till något ekonomiskt bidrag från SVT för våra försvarskostnader.”, skriver de om beslutet.

Läs Medievärldens personporträtt av Fredrik Önnevall här.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.