Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Efter kritiken mot Google – hatkanal stängs ned

Publicerad: 7 Mars 2018, 06:47

TU:s vd Jeanette Gustafsdotter. Foto: Jonas Hellsén

Den högerextrema kanalen Granskning Sveriges huvudkonto på Googleägda Youtube har stängts ned. Detta efter att Google fått kraftig kritik för sitt icke-agerande. "Ett steg i rätt riktning", säger TU:s vd.


Ämnen i artikeln:

Jeanette Gustafsdotter

I går eftermiddag stängde Google ned hatkanalen Granskning Sverige, som genom flera konton på Youtube – varav ett nu stängts ned, spridit trakasserier och upphovsrättsskyddat material samt publicerat smyginspelade trollsamtal med journalister, makthavare och opinionsbildare.

I sina färdiga videoklipp har Granskning Sverige också använt sig av bilder illegalt, varför Expressen och Dagens Nyheter via advokatbyrån Danowsky & Partners anmält Granskning Sverige till Google för brott mot upphovsrätten. Men Google har tagit lång tid på sig att agera i vissa fall – och valt att inte agera alls i andra fall. Det har gjort att företaget fått kraftig kritik av bland annat Advokatsamfundet, TU, Utgivarna och SJF.

TU:s vd Jeanette Gustafsdotter är försiktigt positiv till att Google nu agerar mot Granskning Sverige:

– Det är ett steg i rätt riktning men man måste ha i åtanke att de gjorde det först efter flertalet påtryckningar och uppmärksamhet. Det finns fortfarande oerhört mycket kvar av direkta olagligheter såsom till exempel upphovsrättsintrång, olaga hot och hets mot folkgrupp. Jag hoppas att det vi ser nu är en start på en medvetenhet hos Google även om jag är mycket försiktigt positiv. Denna dialog har bara startat.

Det konto som stängts ned är, enligt Expressen, nätverkets huvudkonto. Men flera andra konton som är knutna till nätverket finns kvar.

Läs också

Regeringen kallar till möte med TU

TU kräver att Google agerar mot hatkanaler

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Jeanette Gustafsdotter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.