Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Efter kritiken Facebook skärper rutinerna

Publicerad: 26 Maj 2016, 05:31

Att Facebook skulle styra nyhetsurvalet stämmer inte, enligt företaget, men trots det ska man nu göra en rad förändringar i rutinerna.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Tidigare Facebookanställda har den senaste tiden vittnat i amerikanska medier om att Facebook styr nyhetsurvalet och aktivt sorterar bort konservativa nyheter. Anklagelserna tillbakavisas av sociala medieföretaget som hävdar att man har tydliga riktlinjer vad gäller neutralitet.

Men nu uppger företaget att det kommer att ske förändringar i rutinerna. Det sedan en två veckors internutredning genomförts på begäran av en kommitté i den amerikanska senaten, rapporterar Gizmondo.

Enligt Facebook har man inte kunnat se att det skett någon systematisk partiskhet i nyhetsurvalet, men eftersom det inte går att utesluta att enskilda anställda faktiskt har gått in och sorterat i nyhetsflödet så väljer man nu alltså att skärpa rutinerna.

Förändringarna innebär bland annat att företaget fortsättningsvis inte kommer att förlita sig på externa nyhetssidor eller RSS-flöden för att ”identifiera, utvärdera, eller bedöma betydelsen av aktuella ämnen”.

De trendande artiklarna ska inte heller ha nyhetssajterna New York Times eller Buzzfeed som avsändare utan istället höra till dem som engagerar mest på Facebook genom kommentarer och delningar.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.