Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Efter kritiken: Bonnier lovar nytt avtal

Publicerad: 1 mars 2019, 06:42

Foto: Janne Næss.

Enligt ett pressmeddelande ska Bonnier skriva om det kritiserade frilansavtalet. Men koncernen försvarar samtidigt den mest kritiserade delen. "För Bonnier News är det viktigt att kunna använda det feature-material vi köper in i alla våra kanaler, varumärken och med våra samarbetspartners", skriver de.


Ämnen i artikeln:

Bonnier NewsJournalistförbundet

Fyra branschorganisationer gick i en debattartikel i Medievärlden hårt åt Bonnier News för bolagets nya frilansavtal. Avtalet kritiserades för att det slog fast att uppdragstagarna skulle förlora rätten till sina verk och att koncernen skulle kunna publicera inköpta artiklar och bilder i alla sina tidningar.

”Som företrädare för mediebranschens frilansare avråder vi våra medlemmar från att underteckna det nya frilansavtal som Bonnier News har skickat ut”, skrev Svenska Fotografers Förbund, Svenska Tecknare, Bildleverantörernas Förening och Journalistförbundet bland annat.

Det riktar in sin kritik mot att frilansarnas verk ska kunna användas i alla koncernens titlar.

”Den som säljer arbete – som ett foto, en artikel eller en illustration – till exempelvis Sköna Hem kan således få se samma arbete använt i alla andra publikationer som ägs av Bonnier News, som Dagens Nyheter eller Expressen”, skriver de fyra branschorganisationerna.

Sedan debattartikeln skickades in har Medievärlden sökt Bonnier News genom flera kanaler. Trots löften om återkoppling har Medievärlden inte fått några kommentarer. Men vid halv sju-tiden på torsdagkvällen skickades ett pressmeddelande, signerat av Anna-Clara Welander, chef för Lifestyle-gruppen som ger ut flera av koncernens magasin, ut. Budskapet var att Bonnier svänger – och skriver om avtalet.

I meddelandet står att bolaget tar till sig av kritiken mot att Bonnier skulle få den exklusiva rätten till materialet.

”En del av de områden som lyfts är att Bonnier News vill ha exklusiv rätt till materialet för all framtid. Det har också uppfattats som att Bonnier News inte ska låta frilansaren kunna marknadsföra sig själv eller lägga upp referensmaterial på sin egen hemsida. Vi tar till oss kritiken, frilansarna är viktiga för Bonnier News, vi har bra relationer till dem i dag och vill fortsätta ha ett väl fungerande samarbete”, skriver Bonnier News och Anna-Clara Welander.

Nu lovar Bonnier News att komma med ett nytt avtal – och att det ska presenteras för frilansarna redan nästa vecka. Men de tillägger att möjligheten att fortsätta publicera feature-material i samtliga titlar är viktigt.

”För Bonnier News är det viktigt att kunna använda det feature-material vi köper in i alla våra kanaler, varumärken och med våra samarbetspartners”, skriver de.

Medievärlden söker Anna-Clara Welander.

Anders Forsström, ordförande för fackklubben på DN, säger att han är övertygad om att det nya frilansavtalet från Bonnier News aldrig kommer att komma till stånd.

– Avtalet är oanständigt. Jag ser det som ett misstag i arbetet. Avtalet kommer att skrivas om. Det har inte heller med DN att göra, säger han.

Han säger att avtalet inte är bra för någon av parterna – inte ens för Bonnier News själva.

– Bonnier News lever själva på upphovsrätten. Att då ta upphovsrätten gratis från hårt arbetande frilansare är inget som Bonnier ska syssla med. Sätter vi ett för lågt pris på andras upphovrätt urholkar vi i förlängningen vår egen. Däremot finns det industriella krav inom Bonnier News och andra medieföretag att förenkla återpubliceringar, utan komplicerade uppgörelser. Men även sådan användning kräver avtal och självklart vill frilansare ha betalt.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.