Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Efter ”Jimmie-moment”: Kjell Bergqvist bojkottar GP

Publicerad: 28 juni 2019, 06:20

Kjell Bergqvist och GP-huset. Foto: Göran Lundberg och Wikimedia.

GP:s famösa ”Jimmie moment”-krönika är ett arbetsmiljöproblem som även skadar varumärket. Det anser journalistklubben som larmat högsta ledningen, sedan skådespelaren Kjell Bergqvist bojkottat tidningen.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

Klockan 05.00 den 15 juni publicerades gästskribenten Kajsa Dovstads kolumn med rubriken ”Har du haft ett Jimmie moment?” Läkaren och skribenten kom till Gävle en kväll och letade efter köttbullar, men:

”Till slut hittar jag en butik med skyltar på arabiska utanför. Inuti är köttet märkt ”halal” på både arabiska och svenska. I frysdisken finns hela smådjur och på hyllorna står enorma förpackningar med linser.”

Maten hon nödgades köpa var inte god och en reflektion blev:

”Jag är i Sverige, ett Sverige som inte känns svenskt. Och jag gillar det inte. Jimmie-moment, som min bekant skulle säga.”

Det blev, milt uttryckt, ett herrans liv på nätet och debatten spred sig till ledarspalter och politiker. Kajsa Dovstad utmålades som rasist och GP beskylldes för att sprida SD-propaganda.

Skådespelaren Kjell Bergqvist, som vid flera tillfällen engagerat sig mot Sverigedemokraterna, var i veckan i Göteborg för en inspelning. GP:s nöjesredaktion hade tidigt bokat in en intervju, men Bergqvist hoppade nu av med hänvisning till ”Jimmie moment”-artikeln.
I går blev den berömda kolumnen en facklig fråga. Journalistklubbens ordförande Gabriella Mohoff skickade ut ett internbrev till medlemmarna:

”Efter publiceringen av ledarkrönikan om Jimmie moment har vi i klubbstyrelsen fått en hel del påstötningar när det gäller hur ledarsidans texter påverkar vårt arbete här på redaktionen. Som ni vet lägger vi oss förstås inte i publiceringar, men däremot kan vi agera när publiceringar påverka till exempel arbetsmiljön för reportrar eller uppenbart skadar varumärket.

Båda dessa saker är just nu högaktuella och det har gjort att vi lyft frågan med både vår huvudägares representant, Per-Axel Koch (ordförande i Stampen Media/red anm), och med Johan Hansson (koncernchef/red anm). Vi framförde bland annat att det blir en väldigt märklig situation när vi på redaktionen ständigt får höra att vi måste öka antalet prenumeranter, samtidigt som GP publicerar texter som gör att människor startar kampanjer för att få folk att avsluta sina prenumerationer.

Vi har också ett alldeles färskt exempel på när ett inbokat jobb om en filminspelning blir avbokat eftersom skådespelaren inte vill förekomma i GP på grund av den senaste tidens texter och skriverier. Både Johan Hansson och Per-Axel Koch höll med om att det inte var en bra situation.”

– Vi lägger oss inte i det publicistiska, understryker Gabriella Mohoff, men ledningen borde ta en diskussion med ledaravdelningen om effekten av kontroversiella publiceringar och sedan informera oss bättre. Det är vi som får ta diskussionerna ute i jobbet och som möts av folk som inte vill ställa upp för att inte förknippas med GP.

Har du fler exempel än Kjell Bergqvist?

– Oh ja, både kända och okända har vägrat medverka i GP. Men jag vill inte ge några namn av integritetsskäl. Ledningen och ledarsidan ska vara medvetna om att vi får problem i jobbet. Det finns till och med medarbetare som privat inte vill tala om att de jobbar på GP.

Är det många prenumeranter som lämnat efter kampanjer mot er på sociala medier?

– Det vet jag inte, men det blir ju motsägelsefullt när vi just haft en varumärkeskampanj som bygger på att vi talar om våra fördomar. Och så kommer det här med ”Jimmie moment”…

Kan inte en kontroversiell ledarsida i stället locka prenumeranter?

– Hmmm…nej, det tror jag inte.

Medievärlden har via mejl frågat Kjell Bergqvist om det är rimligt att bojkotta en avdelning för något ledarsidan publicerat, men han har inte svarat. GP:s ansvarige utgivare Christofer Ahlqvist säger i ett sms att han har tid att svara på Medievärldens frågor först senare i dag.

UPPDATERAD 2019-06-28 14:27:
GP:s chefredaktör: ”Reaktionerna får inte påverka vad vi publicerar”

Leif Holmkvist

reporter

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.