Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Efter flyktingrapporteringen – Ungern till attack mot Aftonbladet

Publicerad: 8 mars 2017, 08:43

Aftonbladets Staffan Lindberg och Andreas Bardell Foto: Andreas Bardell / AFTONBLADET

Ungerns regering har reagerat med ilska mot Aftonbladets artiklar om den ungerska polisens påstådda våld mot flyktingar. I ett uttalande anklagas Aftonbladets reporter Staffan Lindberg för att inte göra ”faktabaserade rapporter”.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

I söndags publicerade Aftonbladet ett reportage från Belgrad, Serbien. Tidningens reporter Staffan Lindberg och fotograf Andreas Bardell hade varit på plats och mött flera flyktingar som vittnade om hur ungersk polis slagit dem blodiga när de flydde genom Europa för att söka asyl.

Publiceringen fick det ungerska inrikesministeriet att reagera med full kraft. I ett uttalande som utfärdades på måndagen hävdar inrikesministeriet att Aftonbladet på ”ett känslomässigt sätt artikulerar obefogade rykten”. Och vidare att: ”Ingenting hindrar artikelns författare Staffan Lindberg att göra faktabaserade rapporter på olika platser i Ungern. Han har inte gjort det, och det var upp till honom”. Men i det översatta uttalandet som den ungerska ambassaden i Stockholm skickade till Aftonbladet hade stycket där Aftonbladet-reportern namngavs tagits bort.

Staffan Lindberg berättar för Medievärlden att Aftonbladets publicering fått mycket uppmärksamhet i ungerska medier.

– Det tycker jag är bra för det är viktigt att de här frågorna uppmärksammas i Ungern. Men det var nog det som fick ungerska inrikesministeriet att reagera som de gjorde, säger Staffan Lindberg och fortsätter:

– Men jag kan ju tycka att de borde lägga sin tid och kraft på att utreda de här uppgifterna på riktigt i stället för att skjuta budbäraren. En rad hjälporganisationer och ungerska människorättsjurister har slagit larm om att det här förekommer – och den bild vi får är att utredningarna gång på gång läggs ned.

Under arbetet med reportaget användes grundläggande journalistiska arbetsmetoder, berättar Staffan Lindberg: Aftonbladet-teamet åkte ned för att ta vittnesmål som senare återgavs i text, uppgifter ställdes mot varandra, tidningen var tydlig med att detaljer och händelseförlopp inte gått att bekräfta samt kontaktade ungerska myndigheter för att låta dem svara på anklagelserna före publicering.

Finns det någon del i kritiken som du kan hålla med om?

– Nej, för oss är det här standardjournalistik. Men sedan har ungerska myndigheter självklart rätt att säga emot och hävda att uppgifterna inte stämmer, även om jag kan tycka att det är konstigt att de ger sig på mig som enskild journalist.

Att reaktionen från ungerska myndigheter blev så kraftig tror Staffan Lindberg beror på att tidningen träffat en öm punkt.

– Sedan har jag förstått att det i ungerska sammanhang är mer vanligt förekommande att man misskrediterar journalister. När uttalandet översattes ströks till exempel punkten där de anklagade mig för falska nyheter. I kontakten med pressavdelningen fick vi veta att det handlade om att de ville utveckla den delen och göra den mer begriplig. Men det är inte sant, för den utgick ju helt, så jag misstänker att de gjort det för att anpassa uttalandet till en svensk publik.

Läs Staffan Lindbergs kolumn ”Den ungerska regeringen anklagar mig för falska nyheter” om händelsen här.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News