Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Efter arbetsmiljöåtgärderna – Mittmedia slipper vite

Publicerad: 8 januari 2018, 11:26

Daniel Nordström, utgivare och chefredaktör för Mittmedias tidningar i Västmanland och Stockholmsregionen. Foto: Tony Persson/VLT

Mittmedia har vidtagit de åtgärder som är nödvändiga för att förbättra arbetsmiljön på Bärgslagsbladets och Arboga Tidnings (Bbl/AT) redaktion i Köping, konstaterar Arbetsmiljöverket. Koncernen slipper därmed vite.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöverketMittmedia

I våras larmade ett skyddsombud på Bärgslagsbladets och Arboga Tidnings (Bbl/AT) redaktion i Köping Arbetsmiljöverket. Bakgrunden var att medarbetarnas arbetssituation – efter de organisatoriska förändringar som skett de senaste åren – upplevdes som mycket ansträngd. Av anmälan framgick att medarbetarna känt sig ”utlämnade, överbelastade och frustrerade”.

I ett beslut den 12 september 2017 beordrade Arbetsmiljöverket Mittmedia att genomföra en rad arbetsmiljöåtgärder senast den 15 december. Om inte riskerade mediekoncernen ett vitesföreläggande om 75 000 kronor.

Sedan dess har Mittmedia bland annat tillsatt en biträdande nyhetschef, infört en snabbreporter, genomfört en redaktionsdag, förändrat utgivningsfrekvensen samt gett nyhetscheferna i uppdrag att hålla kontinuerliga uppföljningssamtal med medarbetarna.

Samtliga av dessa åtgärder redovisas i ett svar till Arbetsmiljöverket som inkom den 29 november. Därefter har Arbetsmiljöverket också gjort en uppföljande inspektion där det kunnat konstatera att mediekoncernen uppfyllt kraven. Ärendet avslutas därför och mediekoncernen slipper vitesföreläggandet.

– Det känns bra att vi har vidtagit de här åtgärderna. Men jobbet tar inte slut här och nu utan det är bara att fortsätta jobba på den inslagna vägen. Och det gäller inte bara på Bbl/AT utan på alla redaktioner, säger Daniel Nordström, utgivare och chefredaktör för Mittmedias tidningar i Västmanland och Stockholmsregionen.

Hans uppfattning är att arbetssituationen på redaktionen i Köping i dag är bättre:

– Min bild är att den har blivit bättre. Men som jag sade får man aldrig slå sig till ro och känna att det är klart. Arbetsmiljöarbetet måste vara ständigt pågående.

Hur arbetar ni för att inte falla tillbaka i gamla mönster?

– Framför allt att genom att hela tiden tänka på informationen och kommunikationen till medarbetare och skyddsombud. Efter anmälan har vi haft en bra dialog – och det är väl den dialogen vi borde haft hela tiden.

Läs också

Nordström om arbetsmiljölarmen: ”Vi tar detta på stort allvar”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöverketMittmedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.