Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Efter 153 år – hon blir första kvinnliga chefredaktören på Smålandsposten

Publicerad: 12 februari 2019, 09:46

Kristina Bingström framför väggen med bilder på hennes föregångare. Foto: Urban Nilsson

Efter att Smålandspostens chefredaktör Magnus Karlsson slutat till följd av en utmattning har nu Kristina Bingström blivit utsedd till ny chefredaktör. Hon är den första kvinnan att axla rollen sedan tidningen startades. "Det är inte varje dag man blir historisk", säger hon.


Ämnen i artikeln:

Gota MediaSmålandsposten

Den 17 januari i år meddelande Magnus Karlsson att han efter 12 år som chefredaktör på Smålandsposten skulle sluta. Anledningen var att han blivit utbränd.

Under den sjukskrivning som föregick Magnus Karlsson beslut att säga upp sig var Kristina Bingström tillförordnad chefredaktör. Det har hon fortsatt att vara fram tills i nu – när hon blivit utsedd till permanent chefredaktör

– Det känns bra att den här processen gått ganska fort. Det är inte så många veckor sedan Magnus Karlsson meddelade att han inte kommer tillbaka. Det är skönt för hela redaktionen att känna att det inte blir något avbrott, att man vet vad man har att förhålla sig till och att vi nu kan jobba på, säger hon.

Kristina Bingström är medveten om att hon nu kliver in i en roll som blev för mycket för hennes företrädare.

– Jag har jobbat nära Magnus Karlsson i flera år och det har såklart varit jobbigt, på ett rent personligt plan, att se en nära medarbetare må dåligt.  Det gör att när man själv går in på samma post funderar på hur man ska hantera det för att inte hamna i samma situation. Det gäller att omgärda sig med bra personer och se till att man har något vid sidan av jobbet också så att man inte blir helt uppslukad. Det handlar också om att göra saker i rätt takt och inte starta för många olika projekt, säger hon och fortsätter:

– Det är ingen som vill eller tänker sig att jobbet ska bli för mycket. Det är ingen som är immun mot det, så det gäller att lyssna på sin egen kropp och ta det på allvar i tid, säger Kristina Bingström.

Har ni vidtagit några konkreta åtgärder för att förbättra arbetssituationen?

– Det är inte så att det skett någon förändring i uppdraget. Men en hel del av de uppdrag han hade i Gotakoncernen ligger inte på mig i samma utsträckning – inte än, i alla fall. Det är hur man parerar de olika uppdragen som det kan finnas anledning att fundera kring, säger Kristina Bingström.

Med utnämningen av Kristina Bingström bryts en lång tradition av att det är män som styr Smålandsposten. I tidningens 153 år har det varit 15 olika chefredaktörer – men Kristina Bingström, den 16:de i ordningen, blir den första kvinnan.

– Det var på tiden att den traditionen även blev bruten på Smålandsposten. Det är inte alltid man blir historisk, och det är klart att det ger en extra känsla att man är först på den posten, säger hon.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Gota MediaSmålandsposten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.