Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

E-papperet kan bli cd eller mobil

Publicerad: 2 Oktober 2003, 11:24

Kommer papperstidningen att digitaliseras? Fjorton svenska dagstidningar samarbetar med holländska Phillips för att utforska det elektroniska papperets potential.


Tidningsutgivarnas och Ifras teknikspanare Stig Nordqvist berättade på Tidningsutgivarnas branschdagar om e-papperets framtid.
Det ska ha papperets goda läsegenskaper (man ska inte bli trött i ögonen som framför skärmen), det ska inte vara tekniskt avancerat och interaktivt som webben men det ska gå att uppdatera text och bilder som sänds till papperet. Det ska vara tåligt, tunt, lätt och billigt.
– Prototyp finns. E-papperet kommer att lanseras om ett eller två år i svartvitt och något år senare i färg, spådde Stig Nordqvist. Det kommer att komma gradvis och snabbheten i utvecklingen beror på vilken marknad som utvecklas. Ett teknikgenomslag tar normalt 20 år.

Stig Nordqvist skissade
på två möjligheter för e-papperet. Antingen utvecklas det som mobiltelefonen till ett komplement till den vanliga telefonen, det vill säga e-papperet blir ett komplement till papperstidningen. Eller så blir det med e-papperet som med cd-skivan. I det fallet ersatte den vinylskivan så gott som fullständigt.
De fjorton tidningarna, som sedan april i år haft tre möten med Phillips, är Norrköpings Tidningar, Sundsvalls Tidning, Östgöta Correspondenten, Borås Tidning, Trollhättans Tidning, Expressen, Nerikes Allehanda, Sydsvenskan, Upsala Nya Tidning, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Värmlands Folkblad, Aftonbladet och Dalarnas Tidningar.
TORBJÖRN von KROGH

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.