Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

E-papper bäst för miljön

Publicerad: 12 November 2007, 08:40

När kraven på minskad miljöpåverkan ställs på dagstidningarna kan e-papper vara lösningen. För kraven på företagen kommer. Antingen uppifrån eller inifrån. Det menar Göran Finnveden, professor på KTH.


Nya larmrapporter kommer i princip dagligen. Vårt klot mår allt sämre. Och något måste göras annars kommer det att sluta illa.

Även om dagstidningsproduktion inte tillhör de verksamheter som har störst miljöpåverkan kommer det att ställas hårdare krav på den också. Det anser Göran Finnveden, professor i miljöstrategisk analys på Kungliga Tekniska Högskolan.

Vi står inför kraftiga förändringar om vi ska lyckas med målet att minska koldioxidutsläppen med 85 procent till år 2050. Alla samhällssektorer kommer att vara tvungna att dra sina strån till stacken, menar han.

Att läsa en tidning per dag motsvarar ett årligt utsläpp av koldioxid jämförbart med en bilresa på omkring tio mil.

– Inte så mycket om man jämför med andra branscher. Men det handlar om den egna trovärdigheten. Både inför kunder och inför de egna medarbetarna.

På det nystartade centret för uthållig kommunikation på KTH har man tagit fram en rapport om vilken miljöpåverkan olika former av tidningsläsning har. De har tittat på fyra alternativ. Vanlig papperstidning, läsa på nätet i 10 respektive 30 minuter samt använda e-papper. De har också jämfört svenska förhållanden med genomsnittet i Europa.

E-papper har lägst utsläpp och förbrukar minst energi enligt rapporten. Ur svensk, men i synnerhet ur europeisk, synvinkel. Att såväl energiförbrukningen som utsläpp av växthusgaser är större i Europa beror på att svensk el i stor utsträckning kommer från vatten- och kärnkraft medan man i andra delar av Europa producerar mycket el i kolkraftverk.

De har också tittat på vilken miljöpåverkan olika delar i tidningsproduktionen har. Tryckeriverksamheten är den tyngsta delen. Både när det gäller energiförbrukning och växthusgasutsläpp. Där står tryckeriverksamheten för 40 procent av utsläppen och distributionen för 30 om man utgår från svenska förhållanden.

– Det är lite överraskande att distributionen inte syns mer, anser Göran Finnveden.

Ett sätt att minska dagstidningarnas miljöpåverkan är att satsa på e-papper.

Där ligger energiförbrukningen och utsläppen på en förhållandevis låg nivå. Men också för att öka pressen på övriga verksamheter.

– Viljan att marknadsföra sig som miljövänliga alternativ är inte så stark i dag. Det kan krävas en ny aktör, som använder sig av den typen av försäljningsargument för att ta sig in på marknaden. E-papper kan absolut vara ett sådant.

Men då gäller det att man tittar lite mer på tillverkningsprocessen och hur man hanterar elektronikskrotet.

– Där har vi inte fått bilden fullständigt klar för oss.
I undersökningen har man utgått från att e-papperet bara ska hålla i ett år.

– Håller den längre blir det ännu bättre, säger Göran Finnveden.

När de började med undersökningen såg de tidigt att e-pappret skulle få ett bra resultat.

– Därför har vi varit medvetet försiktiga i våra antaganden, säger Göran Finnveden.

Även om han ser en stor potential i e-papper.

– Speciellt om man ökar antalet funktioner. Då minskar belastningen ytterligare.

Han ser personligen fram mot när e-papper blir verklighet. Inte bara av miljöskäl.

– Så skönt det ska bli att slippa släpa datorn och ett kilo papper mellan hemmet och jobbet i tron att man ska hinna läsa dem.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.