Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Dystra dödssiffror under 2006

Publicerad: 2 Januari 2007, 13:47

2006 var ett svart år för journalistiken och pressfriheten. De två pressfrihetsorganisationerna IPI och Reportrar utan gränser konstaterar att antalet dödade journalister och massmediemedarbetare ligger på högre nivå än på åtskilliga år.


De två organisationerna har något olika definitioner, men kommer fram till samma mörka utveckling.

Enligt IPI har 87 reportrar och massmediemedarbetare avsiktligt dödats – eller dödats i korseld – under 2006. Det är det högsta talet de tio år organisationen redovisar, och 22 fler än i fjol. 45 av dessa dödades i Irak. Det högsta dödstalet i världen i övrigt har Mexiko, med sju. I Europa som helhet dödades två journalister, båda i Ryssland. En av dem är Anna Politkovskaja, det kanske mest uppmärksammade mordet under fjolåret.

Reportrar utan gränser redovisar 81 dödade journalister och 32 andra mediemedarbetare. Det är det högsta talet sedan 1994, då 103 journalister dödades fram för allt i Ruanda – hälften – i Algeriet och Jugoslavien.
Reportrar utan gränser konstaterar att 64 av de 123 dödades i Irak  – 9 av 10 av dessa var irakiska journalister. Dessutom har antalet arresterade och kidnappade ökat sedan i fjol.

Utöver det faktiska dödandet så visar statistiken – framför allt från Mellanöstern –  att krig med automatik leder till drastiska inskränkningar av press- och yttrandefrihet.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.