Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Dyr räkning för FRA-lagen

Publicerad: 1 December 2008, 06:30

Såväl hushållen som branschen kommer att få betala stora summor för FRA-lagen och andra IT-lagar. För branschen så pass mycket som uppemot 16 miljarder kronor, enligt en rapport från IT&Telekomföretagen.


För konsumenterna handlar det om ökade kostnader med 2 500 till 3 700 kronor.

Innehållet i den ännu inte publicerade rapporten återges i Dagens Nyheter.

För teleoperatörerna är FRA-lagen endast en lag bland många som innebär högre kostnader. Branschorganisationen IT&Telekomföretagen uppskattar att FRA-lagen tvingar operatörerna att göra investeringar på mellan 100 och 300 miljoner kronor i investeringar, eftersom de måste lämna kopior på all tele- och datatrafik över gränsen till staten.

Exempel på ett annat lagförslag, som enligt branschorganisationen får kostsamma konsekvenser, är det som syftar till att polisen ska kunna ta del uppgifter om vem som ringt vilket nummer eller skickat ett mejl vid en viss tidpunkt.

– Det är som om staten skulle begära att Volvo skulle stå för alla polisbilar. De är ju också medel i brottsbekämpningen, precis som trafikdata från teleoperatörerna. Men det har alltid varit självklart att staten ska betala för polisbilarna, säger Ann-Marie Fransson som är förbundsdirektör på IT&Telekomföretagen till DN.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.