Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Dubbelmord i Moskva på advokat och journalist

Publicerad: 20 Januari 2009, 12:59

I Moskva mördades i går advokaten Stanislas Markelov, som specialiserat sig på mord begångna Tjetjenien, och Novaya Gazetas journalist Anastasia Baburova, som befann sig tillsammans med honom.


De sköts till döds då de lämnade en presskonferens som Markelov arrangerat.

Stanislas Markelov fördömde vid presskonferensen att Yuri Bodanov, en före detta rysk överste, redan släppts fri. Han dömdes 2003 till tio årss fängelse för att ha mördat en 18-årig tjetjenska, vars familj Markelov representerade.

När advokaten och journalisten lämnade presskonferensen sköts Markelov av en maskerad man. Anastasia Baburova sköts i huvudet då hon försökte förhindra att mördaren flydde. Hon dog några timmar senare utan att ha återfått medvetandet.

Reportrar utan gränser  ser morden som en följd av att våldet tillåts härska i det ryska  samhället men också  som ett resultat av att mord på journalister och människorättsaktivister förblir ouppklarade och ostraffade.

Stanislas Markelov har försvarat många journalister, däribland Anna Politkovskaja.

Anastasia Baburova var en ung journalist som valt att arbeta med känsliga ämnen för samma tidning som Anna Politkovskaja arbetade för, däribland ultranationalismen.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.