Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Du visar bara din okunskap, Daniel Nordström

Min uppfattning och förhoppning är att Daniel Nordström är ganska ensam om sin missuppfattning om opinionsundersökningar i Sverige, skriver undersökningskonsulten Åke Wissing i en replik till Daniel Nordström.

Publicerad: 19 februari 2018, 07:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

valet 2018

Jag har med stor förvåning tagit del av Daniel Nordströms artikel i Medievärlden. Han proklamerar där att kategoriskt vägra ta in artiklar som återger resultat från någon av de opinionsundersökningar som kommer att publiceras under valåret 2018. Det ska gälla samtliga de nyhetssajter som Daniel Nordström är ansvarig utgivare för.

Hans motivering är att ”opinionsundersökningar inte är fullt tillförlitliga”. Det skrivs av en journalist som därigenom visar att vissa journalister inte är fullt tillförlitliga.

Jag har svårt att förstå att någon med den positionen, som ansvarig utgivare för ett flertal nyhetssajter, så tydligt vill deklarera sin totala okunskap i ett ämne som är relativ betydelsefullt för olika mediekanaler och för dess mottagare.

Daniel Nordströms inlägg läste jag samma dag (15/2) som jag, för Surveyföreningens räkning, arrangerade ett kvalitetsseminarium i ämnet med rubriken Kvalitet i enkät- och opinionsundersökningar. Bland talarna fanns några av de största och mest välrenommerade opinionsundersökningsföretagen (SOM-institutet/Göteborgs universitet, SCB, Sifo och Ipsos) och några av de främsta journalisterna som bevakar och kommenterar opinionsundersökningar – Fredrik Furtenbach (Ekot/Sveriges Radio), Ulf Kristofferson (TV4Nyheterna) och Lars Truedsson (Medierna i P1).

Min uppfattning och förhoppning är att Daniel Nordström är ganska ensam om sin missuppfattning om opinionsundersökningar i Sverige. Vi har bland annat SCB som genomför opinionsundersökningar på uppdrag av regeringen. Deras resultat kan Daniel Nordström lugnt lita på – de är fullt tillförlitliga med de krav som regeringen ställer. Vi har också den sammanvägning av samtliga publicerade mätningar som TV4 i samarbete med Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet tar fram. Deras resultat kan Daniel Nordström också lugnt lita på. Dessutom finns det ett flertal undersökningsföretag som arbetar mycket seriöst och är noga med att deras resultat ska vara fullt tillförlitliga – med möjligheter och begränsningar till tolkningar som de öppet deklarerar. Det finns säkert undersökningsföretag som gör mindre trovärdiga undersökningar. Min uppfattning är att dessa gör sina begränsat imponerande mätningar beroende på okunskap snarare än av illvilja eller kortsiktig ekonomisk vinning.

Men det är ibland, även för opinionsundersökningar, svårt att skilja agnarna från vetet.

Att lägga in en brasklapp om att de politiska redaktörerna har fria händer att referera till opinionsundersökningar eller att det går bra om informationen kommer från TT minskar inte min uppfattning om Daniel Nordströms okunskap när det gäller opinionsundersökningar.

Åke Wissing, undersökningskonsult, Wissing & Co

mvredaktion

Tidigare inlägg i diskussionen

Branschorganisationen SMIF: Visst kan man lita på opinionsundersökningar

Isobel Hadley-Kamptz: Bristande statistikkunskap går ut över politikbevakningen

Novus vd: Redaktionernas feltolkningar är problemet

VLT:s chefredaktör: Valår – då säger vi nej till opinionsundersökningar

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

valet 2018

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.