Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Drönarfotografering förbjuds

Publicerad: 24 Oktober 2016, 06:32

Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen i fredags är det förbjudet att fotografera från drönare, vilket drabbar medieföretagen.


Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterTU

En drönare som har en kamera monterad på sig ska betraktas som en övervakningskamera. Det slog Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom i fredags. Och för att använda övervakningskameror krävs det enligt kameraövervakningslagen tillstånd från länsstyrelsen. Ett sådant tillstånd delas enbart ut om syftet med fotograferingen är att ”förhindra, utreda eller avslöja brott samt att förebygga olyckor”.

Konsekvensen av domen blir att det från och med nu är olagligt att fotografera från drönare. Något undantag för medieföretagen görs inte.

Jeanette Gustafsdotter, vd för TU, säger till P1 Morgon att domen är ett exempel på hur en föråldrad lag brutalt möter ny teknik. Och hon är mest oroad över att det inte görs något undantag för journalistisk verksamhet. Konsekvensen blir därmed att medieföretagen får gå tillbaka till att använda den gamla metoden; att hyra flygplan och begära tillstånd för flygfotografering och bildspridning. ”Föråldrat” och ”dyrt”, menar Jeanette Gustafsdotter.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterTU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.