Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Drogad och våldtagen av branschkollega

Publicerad: 20 December 2010, 09:03

Kreativa branscher är mer utsatta när det gäller sexuella övergrepp och trakasserier. Det menar frilansskribenten och programledaren Cissi Wallin som blev drogad och våldtagen av en inflytelserik branschkollega.


Ämnen i artikeln:

Cissi Wallin

En efterfest var utlovad. Men istället blev Cissi Wallin drogad och våldtagen av en inflytelserik man i mediebranschen. Trots omfattande bevis i form av skador, sms och vittnesmål från vänner anmälde Cissi Wallin aldrig mannen utan försökte glömma det som hade hänt, skriver hon på Nyheter24.

Något år senare kom det fram att en nära vän till Cissi Wallin blivit utsatt för liknande övergrepp och snart insåg de att tjejerna som fallit offer för mannen var många. I ett blogginlägg efterlyste de fler som råkat ut för honom och mailen rasade in. Men när en gruppanmälan började ta form drog sig tjej efter tjej ur, många med motiveringen att det inte var så farligt efter som de i alla fall inte blivit våldtagna.

Cissi Wallin har svårt att förstår varför så många tjejer inte värdesätter sina kroppar mer, varför tjejer som utsatts för mannen fortsätter att gå på hans fester och blogga positivt om honom.

– Jag tror att det i sådana här fall är lätt att bli betraktad som någon slags attention whore, att man går ut med sådana här saker för att få uppmärksamhet. Men jag tyckte det kändes som ett ypperligt tillfälle nu när den här kampanjen dragit i gång, säger Cissi Wallin.

Varför har vi inte kommit längre med de här frågorna? Varför kan män fortfarande komma undan med sådana här beteenden 2010?

– Vi är mer förlåtande mot män. Jag märker själv att jag dömer tjejer hårdare fast jag inte vill. Tittar man historiskt så kan män komma undan med mycket. Se på Phil Spector som gjort många sjuka saker. Men eftersom han är en så lysande producent så spelar det liksom ingen roll.

Cissi Wallin tror att kreativa yrken som journalist- och teaterbranschen tyvärr dras med större problem än andra branscher när det gäller sexuella trakasserier och övergrepp. Inom kreativa yrken frilansar många och har en större frihet att styra sina arbetstider och upplägg. Något som inte fungerar i samma utsträckning om man är lärare eller sjuksköterska.

– Det finns en myt kring de här yrkena speciellt när det gäller manliga journalister. Det ingår att supa skallen av sig och komma bakis till jobbet, vara lite småpretentiös och dunka andra manliga journalister i ryggen. Sådant spelar stor roll, säger Cissi Wallin.

Cissi Wallin hoppas att kampanjen #prataomdet ska leda till att frågor om övergrepp, trakasserier och sexuella gråzoner ska diskuteras mer. I den slutna grupp som dragit i gång kampanjen fortsätter arbetet och diskussionen om hur man ska ta kampanjen vidare.

– Oavsett domen mot Julian Assange så kommer debatten att flamma upp igen när den faller. Det vi hoppas på är att en attitydförändring ska komma till stånd. Att vi ska börja prata om det, helt enkelt, säger Cissi Wallin.

Vad gäller mannen som våldtog Cissi Wallin så hoppas hon att han någon gång ska komma till insikt om sitt beteende. Hon är också skeptisk till att så många människor runt honom vet hur han håller på utan att säga eller göra något.

– En del av skulden faller på dem också. Det finns så många som vet vad som händer men bara blundar.

#Prataomdet – om gråzoner och övertramp i sexuella situationer

Sofia Mirjamsdotter om övergrepp i mediebranschen

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Cissi Wallin

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.