Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Dominanslagen: Schibsted lämnar Adresseavisen

Publicerad: 25 April 2007, 06:00

Schibsted vill sälja sin aktier i Adresseavisen (Trondheim) för att komma under lagens maxgräns för ägande på 33,3 procent. Därmed blir det lättare för myndigheterna att godkänna bildandet av Media Norge.


I den här veckan väntas både Konkurransetilsynet och Medietilsynet uttala sig om fusionsplanerna mellan de fyra mediahusen Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad och Fædrelandsvennen. De signaler som hittills getts från myndigheternas sida om Media Norge har varit negativa. Orsaken till detta har varit att Schibsted efter upplageberäkningen för 2006 kommit upp på en nationell ägarandel på 34,1 procent.

När nu Schibsted säljer samtliga sina aktier (34,3 procent) i Adresseavisen, så betyder det att koncernens andel av tidningsupplagan i Norge sjunker till 32,7 procent. Detta gör Media Norge-fusionen mer aptitlig för myndigheterna.

Det är fortfarande oklart vem eller vilka som ska köpa Schibsteds aktier i Adresseavisen. I koncernledningen är man framförallt intresserad av att få bästa möjliga pris för aktierna – om det sedan är inhemska eller utländska investerare som köper, har ingen betydelse för säljaren.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.