Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Domen: turkiska journalister får fängelse

Publicerad: 9 Maj 2016, 05:15

Can Dündar och Erdem Gül frias för spionage men anses skyldiga till att ha röjt statshemligheter.


De två turkiska journalisterna har stått anklagade för spionage och terrorism sedan dagstidningen Cumhuriyet, för vilken Can Dündar är chefredaktör och Erdem Gül är redaktör, publicerat bilder som avslöjar hur den turkiska säkerhetstjänsten hjälpt till att leverera vapen till radikala islamister i Syrien.

Så i fredags föll domen. Can Dündar döms till fem år och tio månaders fängelse och Erdem Gül döms till fem års fängelse.

Journalisterna tilldelades så sent som i förra veckan PK:s yttrandefrihetspris med motiveringen För att de med mod och integritet bedriver oberoende journalistik i en tid när yttrandefriheten är satt under hårt tryck.

I väntan på domen befanns sid Can Dündar i fredags utanför domstolen i Istanbul. Där utsattes han för ett attentatsförsök, men klarade sig oskadd. En person som försökte skjuta Can Dündar har gripits av turkisk polis.

Undersökande journalistik kan ge livstids fängelse i Turkiet

Turkiska journalister frisläpptes i natt

Kritiserad rättegång mot turkiska journalister skjuts upp

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.