Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Domen mot Reuters-journalisterna skjuts upp

Publicerad: 27 Augusti 2018, 04:38

På måndagen skulle de två Reuters-journalister som greps i Myanmar (Burma) i december fått veta sin dom. Men så blev det inte. I stället meddelas domen den tredje september.


Journalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo greps i delstaten Rakhine, i Myanmar (Burma), i mitten av december när de bevakade förföljelsen av den muslimska minoriteten rohingya för nyhetsbyrån Reuters räkning.

Formellt står de nu åtalade för att ha brutit mot sekretesslagen, vilket kan ge upp till 14 års fängelse.

I dag, måndag, skulle de två Reuters-journalisterna få veta sin dom. Men så blev det inte. På grund av domarens dåliga hälsa skjuts domen upp till den tredje september, rapporterade Reuters.

Pressfriheten i Myanmar (Burma) är under kraftig press. På 2018 års pressfrihetsindex, som Reportrar utan gränser sammanställer, backade landet sex placeringar och hamnade på plats 137 av 180. I det område där de två Reuters-journalisterna greps släpps det i dag inte in några journalister, enligt Reportrar utan gränser:

”Journalister är förbjudna att komma in i Rakhinestaten, där den misstänkta etniska rensningen av muslimer pågår. De kan inte rapportera om vad som händer – det är en vit fläck på kartan”, säger Daniel Bastard, Asienchef för Reportrar utan gränser (RSF) till TT.

Läs också

Reuters-journalister släpps inte mot borgen (2018-02-02)

Gripna Reuters-journalister anklagas för sekretessbrott (2018-01-10)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.