Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Dom mot bloggare upprör

Publicerad: 12 November 2008, 06:44

Att den burmesiske bloggaren Nay Phone Latt dömts till 20 års fängelse har väckt starka reaktioner, inte minst i bloggosfären.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Nay Phone Latt greps i januari för att ha deltagit i massdemonstrationerna mot militärregimen för drygt ett år sedan. Han var tidigare medlem i fredspristagaren Aug San Suu Kyis Nationella demokratiförbundet. Han lämnade dock förbundet när han greps.

Nay Phone Latts blogg kan liknas vid en roman, där han skrev om vardagliga svårigheter i Burma, till exempel om elavbrott och allt dyrare levnadskostnader, skriver SR Ekot.

Bloggaren Dick Erixon refererar till Reportrar utan gränser som i ett uttalande sagt:

”Myndigheterna har utdömt ett extra hårt straff just därför att han använt internet. Denna chockerande dom syftar till att avskräcka dem som vill använda internet för att försöka undgå diktaturens hårda kontroll av information och nyheter, och vi kräver att han omedelbart friges.

Dick Erixons egen reaktion på domen:

”Jag förstår inte dem som tycker det är okej att halva jordens befolkning lever under dessa vidriga villkor, med diktatur och förtryck. Om västvärlden gick samman och blev en tydlig aktör som premierade frihet före förtryck, skulle fler kunna bli fria. Men istället käbblar väst inbördes, och många tycker ”stabilitet” i det internationella umgänget är viktigare än människors frihet.”

Läs mer här:
Bloggtidningen
Heja Världen
BBC
Svenska Dagbladet

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.