Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Dom faller i nazistmålet

Publicerad: 5 september 2018, 04:29

Bild på lagbok. Fotograf: Patrik Svedberg.

I dag faller domen mot den medlem i en nazistisk organisation som misstänks för att ha kartlagt journalister med koppling till Sundsvalls Tidning.


Mannen, som är en Sundsvallsbo i 50-årsåldern, står åtalad för förberedelse till mord sedan han kartlagt Mittmedia-utgivaren Anders Ingvarsson och den liberala ledarskribenten Sofia Mirjamsdotter. Han står också åtalad för grovt vapenbrott och brott mot lagen om elektronisk kommunikation.

Vad mannen ägnade sig åt avslöjades när polisen gjorde ett hembesök hos den aktiva nazisten. På plats fann de information om Ingvarsson och Mirjamsdotters adresser samt bilder på deras bostäder. Informationen låg på en hårddisk i en mapp han valt att kalla för ”listan”. Utöver det hittade polisen flera vapen.

Huvudförhandlingen vid Sundsvalls tingsrätt hölls i slutet av augusti. Åklagaren har yrkat att mannen ska dömas till tre års fängelse. Senare i dag meddelar tingsrätten sin dom.

Läs också

Åklagaren yrkar på tre års fängelse för Sundsvallsnazisten (2018-08-27)

Rättegången mot nazisten inleds i dag (2018-08-23)

KOLUMN Isobel Hadley-Kamptz (2018-08-22): ”Balis barnsligheter måste sättas i en kontext”

TU:s vd om nazistmålet: ”Här krävs en kraftfull markering” (2018-08-20)

Utgivaren om att ha kartlagts av nazist (2018-08-13)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News