Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Dödshotad efter ledartext om hatmejl

Publicerad: 7 Februari 2017, 11:50

Direkta dödshot blev resultatet när NA:s ledarskribent gick i klinch med en Örebropolis som fått stor spridning på ett invandrarkritiskt inlägg på Facebook. Men flera av tidningens medarbetare har hotats sedan de skrivit om reaktioner på polisens åsikter.


Ämnen i artikeln:

Nerikes Allehanda

I ett inlägg på Facebook har en polis som är utredare och förundersökningsledare på roteln för grova brott i Örebro presenterat sin bild av hur verkligheten ser ut. Den går ut på att pensionärerna går på knäna, skolan är ett enda kaos, sjukvården är ett inferno och polisen har totalhavererat. Och att det i princip bara är personer med utländskt klingande namn han har att hantera i sitt yrke.

NA:s ledarskribent Evelyn Schreiber har i en text som publicerats i dag bemött dessa påståenden. Hon skriver bland annat att även om utrikesfödda har 2,5 gånger större risk att begå brott så är risken att en socialbidragstagare gör ett brott 6 gånger större. Och det är 3,5 gånger större risk att en man misstänks för brott jämfört med en kvinna. Hennes text har lett till direkta dödshot på hennes privata Facebooksida.

– Alla hot mot våra medarbetare polisanmäls. Och jag hoppas verkligen att polis och åklagare tar det på allvar. Det här blir vanligare och vanligare, säger NA:s chefredaktör Anders Nilsson.

Det har kommit flera hot mot tidningens medarbetare sedan de på olika sätt skrivit om reaktionerna på polismannens åsikter.

– Det är väldigt obehagligt. Man kan fråga sig om det är människor som beter sig så här. Våra reportrar har bara gjort sitt jobb.

Anders Nilsson är övertygad om att det är en organiserad kampanj.

– Jag har fått omkring 200 mejl från olika avsändare men med i stort sett samma innehåll. Och jag har sett att de har skickats vidare till andra mediechefer.

Det finns en risk i att reportrar håller tillbaka om de vet att de kan riskera att drabbas av den här typen hatkampanj, menar Anders Nilsson.

– Men vi viker inte ner oss, vi ska fortsätta att bevaka den här typen av frågor. Även om det är obehagligt. Dessa krafter ska inte få vinna.

– Givetvis ska det gå att debattera alla frågor. Men det måste vara en vårdad och ordnad diskussion.

Ämnen i artikeln:

Nerikes Allehanda

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.