Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Dödsannonsen som fick läsarna att reagera

Publicerad: 17 november 2011, 10:13

Sigtunabygdens chefredaktör Maj-Lis Koivisto såg inte dödsannonsen för de mördade barnen, som mamman som erkänt morden satte in i tidningen, innan publiceringen. Men även om jag gjort det skulle jag inte stoppat den.


I september mördades två små barn i Sigtuna. Mamman erkände senare att det var hon som tagit deras liv.

I oktober publicerade Sigtunabygden en dödsannons för de två barnen. Den avslutades Vila i frid mina älskade änglar tills vi ses igen i himlen. Puss och kram från er älskade Mamma och Pappa. Publiceringen har väckt starka reaktioner.

Tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare Maj-Lis Koivisto hade inte sett annonsen innan publiceringen. Men även om hon gjort det skull hon inte stoppat den:

Det här är ingen lätt fråga, det finns inte rätt och fel. Men att de anhöriga är överens om formuleringen är en viktig faktor.

En annan faktor är att annonsen inte på något sätt är olaglig.

Det är först när man känner till hela historien som man kan reagera på innehållet vilket gör att det är svårt att hitta rutiner att hantera en liknande situation.

Sedan är frågan om den är stötande för många. Att några tycker det kan jag förstå, men är det många?

Dessutom går det inte ta ifrån mamman rätten att få uttrycka sin sorg menar Maj-Lis Koivisto.

Man ska även komma ihåg att fast hon har erkänt så är det ännu inte utrett om hon verkligen gjort det, säger Maj-Lis Koivisto.

Det har bara kommit några enstaka reaktioner till tidningen på dödsannonsen. Men publiceringen har, enligt Maj-Lis Koivisto, varit ett stort samtalsämne bland läsarna.

Bo Forslund, informationschef på Fonus, säger till Sigtunabygden att det inte går att neka någon att beställa annonser:

Ansvaret för dödsannonsens innehåll åvilar helt och fullt den som ordnar begravningen. Det vill säga familjen, säger han till Sigtunabygden.

De starka reaktionerna bland läsarna förklarar Elisabeth Cleve, leg psykolog och psykoterapeut, med att de är ett uttryck över själva händelsen:

Det folk är upprörda över inne i själen är att en mamma mördar sina barn, det är händelsen i sig som är så obegriplig, säger hon till Sigtunabygden.

Några nya rutiner för hanteringen av dödsannonser har inte införts på Sigtunabygden efter händelsen. Dels för att flödet är komplicerat med färdigt material som kan komma från hela landet och en annonsproduktion som sker i Norrköping utifrån vad begravningsbyråerna beställer. Dels för att det är extremt ovanligt att dödsannonser är föremål för publiceringsbedömningar.

Maj-Lis Koivisto har varit i kontakt med en lokal byrå för att kontrollera deras rutinerna med dödsannonser.

Jag känner mig trygg i att de sköts på ett mycket strikt sätt.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.