Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

DN sänder kvalet direkt

Publicerad: 8 November 2007, 09:37

Först blev han förbannad. Sedan ringde han några samtal. Därför blir det nu tack vare Mats J Larsson på DN tv-sändningar från kvällens OS-kval i fotboll mellan Sverige och Danmark.


– Det blir lite barfota-tv, säger Dagens Nyheters nyhetschef Mats J Larsson, när Medievärlden får kontakt med honom i en taxi på väg ut till Arlanda för att ta flyget till Köpenhamn och kvällens direktsändning.

– Vi har bara en kamera som vi kommer att sända med från pressläktaren så det kommer inte bli som när SVT är ute med 7-8 gubbar.

Nu har inte förberedelsetiden varit den längsta. Det började i går morse när han på redaktionens morgonmöte frågade Göran Löwgren på sporten om det inte var en skandal att inte någon sände kvällens OS-kvalmatch mellan Sveriges och Danmarks damlandslag i fotboll.

– Jag blev rent ut sagt förbannad. Ska det inte sändas, inte ens på någon nisch-kanal, när ett svenskt landslag spelar OS-kval i fotboll?

Efter ett par samtal med danska TV2 som har rättigheterna för nätsändningarna av damlandslagets hemmamatcher var allt grönt. Hur mycket DN fick betala vill han inte säga, bara att det är ”en överkomlig summa”.

Med lite tur kan det bli intäkter på sändningen också. Den ska visas på sajten, inte på någon separat spelare. Vilket medför att annonsavdelningen nu säljer in reklamutrymmet till damlandslagets sponsorer.

Är du nervös inför kvällen?

– Nja, lite för att tekniken ska fallera nu när vi slagit så på trumman för det här. Men inte för själva sändningen, säger Mats J Larsson.

Det är inte första gången han gör TV. Innan han började på Dagens Nyheter 2000 var han tio år på SVT.

– När jag slutade där såg jag vilken revolution som internet skulle kunna innebära. Och nu efter sju år är vi där. TV-kanalernas monopol på att göra direktsändningar är borta.

Det är inte första gången DN sänder direkt på nätet. Tidigare har man visat Christer Fuglesang i direktsändning från rymden via en länk från NASA samt sändningar från när DN:s läsare fick möta utrikeskorrespondenterna och utdelningen av tidningens kulturpris.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.