Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

DN:s reporter om granskningen av talmannen

Publicerad: 8 december 2017, 13:43

DN:s Josefin Sköld. Foto: Roger Turesson/DN

Dagens Nyheter publicerade i går allvarliga anklagelser som riktats mot riksdagens talman. Bakom publiceringen ligger ett stort antal intervjuer. Tidningens reporter Josefin Sköld berättar om arbetet med granskningen – och om intervjun med talmannen.


Ämnen i artikeln:

Riksdagen

I går nådde #metoo-rörelsen i Sverige en ny nivå. Det när Dagens Nyheter publicerade anklagelser som riktats mot riksdagens talman Urban Ahlin (s). Tidningen har talat med personer som arbetat under honom, vilka berättar om sina upplevelser av kränkningar och trakasserier. Gruppledaren Anders Ygeman (s) har beskrivit anklagelserna som allvarliga och krävt en oberoende utredning. Talmannen själv nekar till alla anklagelser.

Bakom avslöjandet står DN:s reportrar Josefin Sköld och Emma Bouvin. Under arbetet med granskningen har ett 30-tal personer intervjuats. Och allting började med några tips, berättar Josefin Sköld:

– De första tipsen var anonyma och handlade om att vi borde titta närmare på honom. Vi bestämde oss för att göra det eftersom det är angeläget att berätta ifall det visar sig stämma.

Därefter har DN under ett par veckors tid kartlagt personer som rört sig och arbetar i de här kretsarna.

– Ingen av våra källor har vänt sig till oss utan i samtliga fall har vi sökt upp dem. Många har varit rädda och inte vågat ställa upp med namn av rädsla för repressalier.

Hur har ni arbetat för att skapa er en helhetsbild och värdera de olika uppgifterna?

– Det har handlat om ett vanligt researcharbete. Vi vet ju vilka källorna är, vad de har haft för tjänster och hur länge de arbetat. Inför publiceringen har vi värderat och bedömt uppgifterna.

I intervjun där talmannen ges utrymme att bemöta uppgifterna hävdar han att det handlar om personer i politiken som vill honom illa. Han kallar också DN:s reporter för ”grundlurad” samt tilltalar henne återkommande vid namn. DN har valt att behålla de delarna i citaten.

– Det kändes som en del av berättelsen, säger Josefin Sköld.

Hur upplevde du det här sättet under intervjun?

– Jag var ganska förberedd på det eftersom jag hade förstått på mina källor att det är så det kan låta. Men det är inte mitt jobb att styra hur han pratar. Däremot vill jag inte ta bort de här sakerna ur texten eftersom de säger en del om hans sätt att bemöta kritik.

Vad tror du att han ville uppnå med det?

– Jag tycker att hans svar får tala för sig själv. Läsarna kan nog dra sina egna slutsatser av dem.

Publiceringen har väckt många reaktioner och Josefin Sköld berättar att den också lett till nya tips:

– Nu tittar vi på och hanterar de nya uppgifter som kommer in för att försöka bedöma dem.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Riksdagen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev