Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

DN:s Boforsfrågor orsakar kris med Indien

Publicerad: 27 Maj 2015, 04:46

DN:s frågor om Boforsaffären fick Indiens president att reagera. Det kommande statsbesöket riskerar nu att ställas in.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

I söndags intervjuade DN:s chefredaktör Peter Wolodarski Indiens president Pranab Mukherjee. Där ställdes det bland annat frågor om Boforsaffären. Presidenten menar där inte var en skandal utan en medierättegång.

Boforsaffären, som började med att Indien köpte luftvärnskanoner för motsvarande 1,3 miljarder dollar från Bofors 1986 och där mutor på omkring 10 miljoner dollar till höga politiker och militär var en del, är fortfarande en mycket känslig fråga i landet.

I går fick DN ett officiellt protestbrev från den indiska ledningen via ambassadören i Sverige. Där står bland annat att tidningen inte visat presidenten den artighet och respekt som en statschef bör få.

Ambassadören hade också i ett samtal med DN bett tidningen att ta bort den del av intervjun som handlar om vapenaffären, annars riskerade ett kommande statsbesök att ställas in.

Jag svarade ambassadören att vi inte kunde tillmötesgå hennes krav. Presidenten blev engagerad och upprörd när Bofors nämndes i en fråga som handlade om hur vi undviker korruption i dag. Självklart måste vi redovisa hans reaktion, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski till den egna tidningen.

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.