Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

DN-reportern om bevakningen av högerextremisterna

Publicerad: 21 augusti 2017, 09:20

DN:s reporter Emma Bouvin twittrade, livesände på Facebook och rapporterade till tidningen från lördagens demonstrationer på Medborgarplatsen i Stockholm. I dag berättar hon om det intensiva nyhetsarbetet som pågick mitt bland högerextremister.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

I helgen samlades över tusen personer på Medborgarplatsen i Stockholm. Majoriteten var där för att visa sitt stöd för den tillståndsgivna sittdemonstration som en grupp afghanska ungdomar startade för ett par veckor sedan för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. De resterande omkring hundra personerna hade samlats på Medborgarplatsen på uppmaning av Facebook-gruppen Stå upp för Sverige, för att visa sitt missnöje mot sittdemonstrationen.

Dagens Nyheters reporter Emma Bouvin har de senaste veckorna bevakat den pågående demonstrationen på Medborgarplatsen. I lördags var hon återigen där för att följa utvecklingen och rapportera från demonstrationerna. Förutom Bouvin fanns två fotografer från tidningen på plats.

Tonen på torget var hård och stämningen hätsk, berättar hon. Men det uppstod inga våldsamheter eller sammandrabbningar. Bland dem som demonstrerade tillsammans med Stå upp för Sverige fanns, enligt Expo, ett par välkända personer från högerextrema kretsar. Emma Bouvin berättar om hur det var att rapportera från platsen:

– När jag stod där var jag så fokuserad på mitt jobb. Där och då tog jag inte in så mycket annat utan skrev mest det jag såg och hörde. Det var egentligen först i efterhand som jag funderade över vad som faktiskt hände.

Emma Bouvin twittrade intensivt om det mesta som hände omkring henne. Bland annat citerade hon hur demonstranterna ropade ”Ut med packet”, ”Inga afghaner på våra gator” och ”hoppas ni dör i ett terrordåd”. Samtidigt gjorde hon live-tv-inslag till DN:s Facebooksida samt fotograferade och filmade en del. Det gjorde att vissa av demonstranterna började vända sig mot henne.

Vid ett tillfälle var det en person från Stå upp för Sverige som riktade megafonen mot Emma Bouvins ansikte och skanderade. En annan bad med ironisk röst att få fotograferas med DN-reportern som ”är så fin och god”. Men Emma Bouvin upplevde inte situationen som hotfull:

– Det var otrevligt men inte hotfullt. Min bild syns ju dagligen i Dagens Nyheter som läses av hundratusentals personer varje dag, så det gjorde inte mig något.

Vad finns det för svårigheter med att direktrapportera från demonstrationer på det sätt du gjorde i lördags?

– Jag tycker inte det finns några svårigheter så länge man håller sig till det man ser och hör. Det är ju det som är mitt uppdrag – att skildra vad som sker. Inte att komma med en massa egna inspel och tankar.

Väl tillbaka på tidningen skrev hon en sedan en sammanfattande artikel om dagen till webben och papperstidningen. Reaktionerna i efterhand har varit övervägande positiva, berättar Emma Bouvin:

– Min känsla är att det varit ovanligt positiva reaktioner. Kanske för att de på torget skrek ovanligt otrevliga saker. Många tycker att det var bra att jag var där och rapporterade. Och till skillnad från i vanliga fall när man skriver om sådant här så har ”Bengt”, ”Gunnar” och ”Rolf” – som tycker att man är en del av PK-eliten – inte hört av sig i någon större utsträckning.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.