Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

DN öppnar för kommentarer under nyheter och sport

Publicerad: 26 april 2018, 08:30

Gustav Hjärn, vd och grundare av Ifrågasätt.

Med start den här veckan kan läsarna kommentera även DN:s artiklar som ligger under avdelningarna nyheter och sport.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

I augusti implementerade Dagens Nyheter (DN) kommentarsfunktionen Ifrågasätt på dn.se/debatt.

– Vi gör bedömningen att det finns en vilja att föra en kvalificerad diskussion i aktuella samhällsfrågor. Men tyvärr har det blivit allt svårare att göra det eftersom det funnits stora problem med kvaliteten i kommentarsfälten, sade Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på Dagens Nyheter, till Medievärlden då.

För att kommentera artiklarna behöver man skapa ett konto och verifiera sig hos Ifrågasätt. Med hjälp av algoritmer och modereringsverktyg identifierar kommentarsfunktionen sedan språk som kan uppfattas som hotfullt eller kränkande. Ambitionen är att stävja näthat och ”nättroll” samt uppmuntra till faktabaserad och transparent debatt.

Inledningsvis provade DN lösningen under en period men snart skulle den permenteras på DN Debatt. Sedan dess har avdelningarna Insidan, ledarsidan, Sthlm och kulturdelen öppnats för kommentarer. Och i veckan utökar DN samarbetet med Ifrågasätt ytterligare genom att möjliggöra kommentarer även på nyheter och sporten.

– Det är roligt att DN tycker att vår kommentarslösning fungerar så pass bra att de väljer att utöka möjligheten för läsarna att engagera sig inför valrörelsen. DN är den kund vi har samarbetat med längst och som har störst volymer så vi är väldigt glada över detta, säger Gustav Hjärn, grundare och vd för Ifrågasätt.

Samtidigt har DN, i samband med utrullningen, beslutat att ta bort möjligheten att kommentera via alias. Fortsättningsvis kommer alla som ger sig in i diskussionen att behöva ange sitt eget namn.

– Vi uppmuntrar en kvalificerad diskussion, på en anständig nivå och är övertygad om att det tillför värde för läsarna, säger Martin Jönsson.

Under dagen kommer DN även att rulla ut en uppdatering av sin app vilken möjliggör för läsarna att kommentera också genom mobilen. Tidningen blir det första av Ifrågasätts kunder att öppna för det.

I dagsläget använder DN, Di, Barometern, NWT och Norran Ifrågasätt. Nyligen öppnade även Schibstedägda SvD sina kommentarsfält. Men tidningen valde en koncerngemensam medieplattform som tagits fram av utvecklare vid den norska tidningen Bergens Tidende. Gustav Hjärn hade gärna sett att de valt Ifrågasätt:

– Generellt tycker jag det är positivt att fler tidningar börjar tillåta kommentarer – oavsett vilken lösning de väljer. Sedan är det klart att vi gärna hade sett att SvD använt Ifrågasätt. De är alltid välkomna om de ångrar sig.

Läs också

Martin Jönsson om att DN öppnar för läsarkommentarer

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev