Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

DN om sin rikssatsning

Publicerad: 17 mars 2017, 09:20

Bylinebild på Lars Axelsson, printchef på Dagens Nyheter.

I vår rullar DN ut sin satsning på ökad riksbevakning. Just nu pågår rekryteringen till det nya nätverket av frilansmedarbetare som ska bidra med material från ett 20-tal orter runt om i landet. DN:s ansvarige redaktör berättar om planerna.


Ämnen i artikeln:

DNLars Axelsson

I slutet av januari presenterade Dagens Nyheter sina planer på en rikssatsning. Ambitionen var att skapa ett frilansnätverk för vilket tidningen skulle knyta till sig lokala frilansmedarbetare för att öka sin kontinuitet på 23 orter från norr till söder.

I förra veckan lanserades en sajt där frilansare kan anmäla sitt intresse. Lars Axelsson, printchef på tidningen, leder arbetet med att dra igång satsningen som fått namnet Riksnätverket.

– Intresset har varit stort, men vi förväntar oss ännu fler intresseanmälningar eftersom det är hela 23 orter vi söker folk på.

Axelsson arbetar heltid med rekryteringen av frilansmedarbetare och det är också han som sköter de löpande kontakterna med medarbetarna i nätverket.

Vad är det för personer ni söker?

– Nyhetsjournalister. Det här är ett rent nyhetsprojekt som gäller breaking news. Frilansarna kommer inte att skriva några reportage utan i första hand handlar det om snabba artiklar vid större nyhetshändelser och liverapportering. De kan också bidra om nyhetsredaktionen har gjort en granskning men önskar bredda bilden, säger Lars Axelsson och fortsätter:

– Sedan om frilansmedarbetarna exempelvis vill göra något för kulturdelen så står det dem förstås fritt att vända sig dit med sitt material, men det ingår inte i den här satsningen.

När nätverket av frilansmedarbetare kan vara komplett och igång kan Lars Axelsson inte svara på i dagsläget, men under våren är det sagt.

– Exakt när vi har folk på alla 23 orter är svårt att säga, men det finns redan medarbetare på en del av platserna som är knutna till nätverket och kan börja arbeta på studs om det skulle behövas.

I dag har Dagens Nyheter en fast anställd reporter i Göteborg, Jens Littorin. Han täcker egentligen hela Västsverige – och ibland även Oslo, berättar Lars Axelsson. Sedan bor och utgår DN:s Niklas Orrenius från Malmö, men Orrenius gör ofta andra saker för tidningen.

Hur kommer Riksnätverket att förändra DN:s riksbevakning?

– När vi nu skaffar oss ett nätverk av frilansare bör riksbevakningen bli betydligt bättre. I dag använder vi oss av TT-material, men nu vill vi stärka vår egen nyhetsbevakning utanför Stockholm.

De frilansmedarbetare som kommer att ingå i nätverket kan kontaktas när det sker saker i dess närområde. Arvodet diskuteras vid varje enskilt fall och baseras på hur mycket material tidningen köper in. De som ingår i nätverket utlovar inte någon exklusivitet till DN men tidningen vill vara den första frilansaren vänder sig till med sitt material vid en nyhetshändelse, enligt DN:s sajt för Riksnätverket.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

DNLars Axelsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News