Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

DN om sin publiceringsstrategi

Publicerad: 22 januari 2018, 12:11

DN:s redaktionschef Caspar Opitz. Foto: DN

Caspar Opitz, redaktionschef på DN, berättar varför tidningen publicerar sina längre reportage en dag tidigare på webben än i papperstidningen.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Den senaste tiden har DN publicerat flera stora, egna reportage en dag innan papperstidningen landar i brevlådorna hos prenumeranterna. Det senaste exemplet är helgens reportage av Alexander Mahmoud då han mötte Iryna som förlorade ett ben i terrorattacken på Drottninggatan. Digitalt gick reportaget att läsa redan på lördagsförmiddagen, men först i går fanns det publicerat i papperstidningen. Ett annat exempel är från helgen innan. Då publicerades Måns Mosessons reportage om situationen för sjuksköterskorna på akuten i Malmö på dn.se under lördagsförmiddagen, men i söndagens papperstidning.

Enligt DN:s redaktionschef Caspar Opitz är detta inte någon ny strategi.

– Nej, så har vi gjort ganska länge. ”Digital first”, som det hette för några år sedan, är ju en självklarhet för alla medier i dag.

Publiceringsordningen har man valt efter att ha följt data kring trafiken:

– Vi vill ju att det vi gör ska bli så läst och spritt som möjligt. Därför publicerar vi det den tid vi tror, och enligt vår data vet, att vi ska få största möjlighet till genomslag. Och sedan paketerar vi om den digitala publiceringen till bästa möjliga utgörning i papperstidningen.

Så omfattande egna reportagejobb rewritas och kreddas väl inte i någon större utsträckning i och med att det inte är något nyhetsjobb? Vad har ni då att vinna på att gå ut en dag före pappret?

– Det beror ju lite på hur man definierar ”pappret”. eDN publiceras ju klockan 21 så därmed är ”pappret” publicerat. Men vår strategi är att publicera vid bästa möjliga tid som ger bästa möjliga spridning.

Att läsarna skulle bli irriterade över att stora reportage de redan läst kommer dagen efter i pappret har Caspar Opitz inte märkt.

– Vi får inte några sådana reaktioner alls. Du förutsätter att läsarna redan läst det när tidningen kommer men så är det nog inte i ganska många fall – alla hänger inte i vår mobilapp en gång i kvarten.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.