Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

DN om den infekterade bildstriden

Publicerad: 2 December 2016, 12:29

DN publicerade bilder på den blivande KD-ledaren Ebba Busch Thor på Västbanken. Bilderna kom från KDU-ledaren Sara Skyttedals Facebook-sida. Hon har därför stämt tidningen. Men DN-ledningen backar inte. UPPDATERAD x 2


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

I februari i fjol publicerade Dagens Nyheter bilder tagna 2009 på den av Israel ockuperade Västbanken. Där syns det hur den då ännu inte utsedda KD-ledaren poserar vid ett stridsfordon i en t-shirt från den israeliska armén. En annan bild visar hur KDU-ledaren Sara Skyttedal siktar med en kulspruta.

Bilderna plockade DN från Sara Skyttedals Facebook-sida. Sara Skyttedal menar i ett Facebook-inlägg att DN stulit bilderna och har därför fakturerat tidningen för publiceringen. DN har bestridit räkningen vilket lett till en rättegång i Patent- och marknadsdomstolen.

Varför betalar ni bara inte henne?

– Därför att vi anser att lagen uttryckligen gav stöd för publicering utan Sara Skyttedals tillstånd. Vi har i likhet med många andra även avvisat Kent Ekeroths ekonomiska krav i järnrörsfallet, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

Sara Skyttedal ger en felaktig bild av förloppet menar DN:s redaktionschef Caspar Opitz i sin blogg. Där förklarar han varför tidningen tyckte att det var viktigt att visa upp bilderna. ”Ebba Busch Thor var vid tillfället slutkandidat till att bli partiledare för Kristdemokraterna. Att en så mäktig politiker förekommer på så pass kontroversiella bilder ansåg DN hade ett stort allmänintresse. Det var viktigt att våra läsare skulle få se bilderna.”

Han menar också att det är viktigt att makthavare inte ska kunna stoppa viktiga granskningar genom att hänvisa till upphovsrätten. ”Hon har använt sig av samma ombud som SD-politikern Kent Ekeroth, som i likhet med Sara Skyttedal försökt försvåra för medier att publicera den numera riksbekanta järnrörsfilmen – som togs med Ekeroths kamera.”

TU:s vd Jeanette Gustafsdotter är inne på samma linje:

– Sådana här fall är alltid komplicerade juridiskt. Det finns dock ett undantag i upphovsrättslagen som gör det möjlig att publicera bilder som är av väsentlig betydelse för en dagshändelse. Publiceringen gjordes i en journalistisk granskning. Och journalistiska granskningar kan omfattas av det här undantaget. Det är viktigt att offentliga personer så som partiledare ska kunna granskas.

– Det är ett undantag som är av vikt för nyhetsförmedlingen, inte för att publicera privata bilder generellt. TU tror på en stark upphovsrätt. Men viktiga nyheter måste kunna få rapporteras.

Men var går gränsen för när det är rätt att göra som DN?

– Det beror från fall till fall. Om det till exempel är en kändis som pratat om hur aktiv hen är i kampen mot droger och sedan lägger upp en bild på sin Facebook-sida där hen tar kokain menar jag att det finns ett nyhetsvärde som motiverar det. Men om det är en före detta kändis som inte alls har uttalat sig om droger är det tveksamt.

Om DN vinner målet ska Sara Skyttedal stå för tidningens rättegångskostnader som enligt den räkning som tidningen lämnat in landar på 370 000 kronor. Pengar som i så fall kommer att gå oavkortat till Free Dawit-fonden. Vinner Sara Skyttedal får hon 11 000 kronor efter skatt.

Patent- och marknadsdomstolens dom kommer den 22 december.

UPPDATERING. Sara Skyttedal tillägger att:

”Militärfordonet är ett övergivet syriskt fordon och vi befinner oss inte på Västbanken som är palestinskt territorium utan på Golanhöjderna. EBT bär inte heller någon t-shirt från den israeliska armén när hon står på fordonet utan det finns en bild från ett helt annat tillfälle där hon bär en souvernir-t-shirt med en IDF-logotyp, men t-shirten är inte från israeliska armén.

I artikeln från 2015 påstår inte ens DN att bilderna är från Västbanken utan det är med all sannolikt en slarvig sammanblandning med en intervju jag gjorde med Björn af Kleen där jag säger att jag på samma resa även besökte Västbanken.”

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.