Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

DN och Johan Lundberg har förlikats – artiklar förtydligas

Publicerad: 3 maj 2019, 07:07

Peter Wolodarski. Foto: Lucas De Vivo

Förtalsprocessen mot Dagens Nyheter efter artiklar om finansmannen Johan Lundberg har avslutats. Parterna har enats om att DN:s artiklar ska förses med ett förtydligande. " Jag har inte i sak några problem med de förtydliganden som vi har gjort", säger Peter Wolodarski


Ämnen i artikeln:

Peter WolodarskiDagens Nyheter

Det var i oktober förra året som Dagens Nyheter publicerade artiklen ”Hyrde ut kontor till SD och lyxvilla till ambassadören” som handlar om finansmannen Johan Lundberg. En debattartikel på ämnet har också publicerats av tidningen. Det fick Johan Lundberg, som tolkat artikelns innehåll som att han sympatiserar och stödjer SD, främjar ryska intressen och utgör ett potentiellt hot mot svenska säkerhetspolitiska intressen, att starta ett förtalsmål mot tidningen.

Nu har dock parterna förlikats. Dagens Nyheter kommer att förtydliga att de tolkningar som Johan Lundberg och andra gjort av artiklemn inte speglas i materialet och att de inte avsåg att den tolkningen skulle göras.

– Jag tycker det är bra att det blivit en förlikning och att vi inte behöver belasta rättsystemet med den här frågan vidare. Jag har inte i sak några problem med de förtydliganden som vi har gjort, säger DN:s chefredaktör Petet Wolodarski.

Det handlar inte om att DN ska ha ändrat sig, enligt Peter Wolodarski.

– Vi har varit öppna för den har diskussionen hela tiden. Frågan om det gick att förlikas väcktes från domstolens sida och det visade sig att det fanns det, säger Peter Wolodarski och fortsätter:

– Vi har hela tiden argumenterat för att när man bedömer en publicering måste man kolla vad som står, inte vad någon läser in. Jag som ansvarig utgivare kan bara ta ställning till sådant som vi publicerats och ingeting annat. Nu har det uppstått diskussion om en tolkning som Johan Lundberg gjort och som han erfarit att andra också gjort. Det är en tolkning som vi anser är felaktig och vi tar avstånd från den.

Johan Lundberg kommenterar förlikningen i ett pressmeddelande:

– Jag har nu fått upprättelse genom att DN tydligt tar avstånd från denna felaktiga bild av mig och som har åsamkat mig stor skada. Med denna upprättelse ser jag fram emot att lämna detta bakom mig och fokusera fullt ut på min affärsverksamhet, säger Johan Lundberg.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.