Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

DN-medarbetare åtalas för brott vid ubåtsjakt

Publicerad: 11 Oktober 2016, 04:54

Reportageteamet misstänks för brott mot skyddslagen i samband med den uppmärksammade ubåtsjakten hösten 2014.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterDN

Det var i oktober 2014 som reportageteamet skickades ut för att bevaka den pågående ubåtsjakten i Stockholms skärgård för DN:s räkning.

Teamet var ombord på en båt i vattnet utanför amfibieregementet i Berga i Haninge kommun när militärpolisen gjorde ett ingripande mot dem. Under ingripandet beslagtogs bland annat ett minneskort till DN-fotografens kamera. Ett beslag HD senare hävt och slagit fast att det strider mot grundlagen.

Nu åtalas samtliga tre, en fotograf, en journalist och en båtförare, för brott mot skyddslagen, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. Enligt åtalet ska båten ha färdats innanför det aktuella skyddsområdets utmärkning.

De tre förnekar brott, kräver att förundersökningen kompletteras samt hävdar jäv. Den tidigare utredaren var nämligen vittne och delaktig i händelseförloppet. Men reportageteamets anmälan om brister i utredningen avslogs av Södertörns tingsrätt. Ett beslut som överklagats till hovrätten som ännu inte prövat saken.

Med anledning av att brottet snart preskriberas inväntas inte hovrättens beslut. I stämningsansökan begär kammaråklagaren att såväl beslut om stämning som delgivning av stämning ska snabbas på.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterDN

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.