Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

DN klandras för Zarembareportage

Publicerad: 21 Juni 2011, 06:55

Pressens Opinionsnämnd klandrar Dagens Nyheter för första delen i Maciej Zarembas reportageserie Mobbarna och rättvisan. Vi respekterar att PON tagit det här beslutet men för DN:s del är ärendet avslutat, säger DN:s kulturchef Björn Wiman.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterPressens Opinionsnämnd

I slutet av maj 2010 publicerades första delen i Maciej Zarembas reportageserie om mobbning i det svenska arbetslivet. Reportaget handlade om S som befann sig på sluten psykiatrisk avdelning. I artikeln beskrevs hans psykiska problem, hur han uppfattat relationen med sin arbetsgivare A och hur han behandlats på arbetsplatsen. I artikeln hävdades det att hans berättelse hade stöd av läkarintyg, intyg från kurator på psykiatriska kliniken och vittnesuppgifter.

I artikeln framgick det också att S ansökt om livränta till följd av den arbetsskada som han ådragit sig genom den behandling han fått utstå på sin arbetsplats. Hans ansökan prövades av försäkringskassan, länsrätten och kammarrätten, som alla avslog hans ansökan.

Arbetsgivaren, A, anmälde publiceringen till PO. I artikeln är han namngiven, liksom företaget. A tillstår att ämnet för DN:s artikelserie är ytterst angeläget men menar samtidigt att DN inte granskat faktaunderlaget tillräckligt innan de riktade de allvarliga anklagelserna om mobbning mot honom. S lyckades ju inte övertyga vare sig Försäkringskassan eller förvaltningsdomstolarna om att han utsatts för så kränkande särbehandling att det skulle motivera ersättning enligt lagen om arbetsskadeförsäkring.

Dagens Nyheter hävdar å sin sida att länsrättens dom var formulerad på ett sådant sätt att det fanns stöd för att återge S berättelse på det sätt som gjorts i reportaget. Ansvarig utgivare på DN läste domen från länsrätten som att kränkande särbehandling trots domen förekommit till sådan grad att det höll för publicering.

PO anser att frågor om vuxenmobbning har ett stort allmänintresse men betonar samtidigt att en tidning noggrant måste överväga vilka publicitetsskador som kan tillfogas enskilda berörda och om allmänintresset motiverar ett utpekande.

Även om livränteärendet utfallit till S:s fördel kan jag konstatera att vissa av de uppgifter och omdömen som lämnas om företagsägaren A i artikeln svårligen kan accepteras ur ett pressetiskt perspektiv, skriver PO och tillägger att den demonisering som görs av A i artikeln inte är förenlig med en ansvarig hållning inför den pressetiska uppgiften.

PO beslutar därför att klandra DN för att ha brutit mot god publicistisk sed. PON delar PO:s bedömning.

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman säger att DN:s syn på saken framgår i det uttalande som publicerades i dagens DN.

Vår ståndpunkt framgår i uttalandet. Vi har inte mer att säga.

Påverkar det här förtroendet för Zaremba?

Vi har drivit en linje och vilken den är framgår av uttalandet.

Läs PON:s uttalande i dagens DN här.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.