Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

DN klandras för Selimovics debattartikel

Publicerad: 10 April 2013, 10:36

Pressens Opinionsnämnd klandrar Dagens Nyheter för en av Jasenko Selimovics debattartiklar om Srebrenica.


Bakgrunden är Jasenko Selimovics (FP, statssekreterare i utbildningsdepartementet) debattartikel ”Okunnighet om Srebrenica gynnar folkmordsförnekarna” som bland annat kritiserade SVT:s beslut att sända dokumentären ”Staden som offrades”.

Debattartikeln fick tre repliker, och Jasenko Selimovic fick svara på replikerna. I sitt svar beskrev han anmälaren som en av de drivande personerna bakom folkmordsförnekelse i Sverige, och jämförde honom med förintelseförnekare.

Anmälaren skrev ett svar, som DN Debatt inte publicerade.

Allmänhetens Pressombudsman tycker inte att det var skäl nog för klander, men Pressens Opinionsnämnd gör en annan bedömning och klandrar Dagens Nyheter.

”Även om det ska vara högt i tak på en debattsida, och hårda värdeomdömen om debattmotståndare kan tolereras, gäller den pressetiska regeln att en tidning ska vara generös med bemötanden även där. Den publicerade slutrepliken innehåller sådana angrepp på anmälaren att den inte borde ha fått stå oemotsagd, särskilt som anmälaren inte innehar någon offentlig position. Tidningen har emellertid inte i tillräcklig omfattning tillmötesgått anmälarens begäran om att få bemöta anklagelserna. ”, skriver Pressens Opinionsnämnd i sin bedömning.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.